MOTTO

Viețile noastre se încheie în ziua în care ramânem tăcuți în privința lucrurilor care contează...

luni, 31 octombrie 2011

Inteligenta


Acum cateva minute cineva mi-a amintit de inteligenta.
Ma intreb deseori, cat de mult este apreciata inteligenta si bunul simt?

Deseori, desigur e o impresie subiectiva, dar totusi cred ca e cu mult mai apreciata prostia, tupeul si formalismul.

Vrei sa reusesti, trebuie sa fii putin tupeist si sa povestesti brasoave, important sa creezi impresia, restul nu mai conteaza, ai reusit, ai impresionat si totul e bine si frumos.

Desigur nu merg pe calea generalizarii, dar de cele mai multe ori ma conving de acest fapt. Si cel mai straniu, aprecierea unei persoane nu intra in vizorul unora de la care te astepti cel mai mult.

Oricum, ziceam si zic, raman a fi optimist si cu ganduri bune pentru  societatea noastra, asa cum ”omul este bun de la natura”, sper, dar sper mult, bunul simt, inteligenta, adevarul si alte elemente definitorii ale unei persoane vor fi apreciate la justa valoare.

Pun speranta intr-o lume mai buna, mai toleranta, mai echilibrata si desigur mai inteligenta.

Cafenea Politica

Foto: privesc.eu


Democratia garanteaza dreptul cetatenilor de a-si alege guvernarea, de a-si exprima opiniile, sa creeze asociatii.
Dar, democratia semnifica si participarea activa a cetatenilor la procesul decizional.

Proiectul ”Cafenea Politica” intentioneaza sa creeze un cadru favorabil pentru discutii vis-a-vis de problemele si dificultatile institutionalizarii unei democratii veritabile, astfel se ofera posibilitatea de a participa la prelegeri deschise cu personalitati notorii de pe scena social-politica din RM - lideri politici, actori non-guvernamentali, jurnalisti, analisti, profesori etc.


Unul din obiectivele Partidelor Politice este anume socializarea politica a cetatenilor. Proiectul se inscrie in acest domeniu de activitate.

Participantii au posibilitatea sa adreseze  intrebari invitatului, sa contraargumenteze tezele enuntate, sa-si expuna opinia, astfel se dezvolta spiritul analitic, participativ si desigur interactiunea cu sfera guvernamentala.
Discutiile au un caracter bilateral, de interactiune a societatii civile cu sfera politica.

Recomand formatiunilor politice din RM sa organizeze regulat astfel de activitati, atat in Chisinau dar  indeosebi in teritoriu. Interactiunea si comunicarea politicului cu societatea civila trebuie sa fie intr-un cadru institutionalizat si permanent, nu doar, spre marele meu regret, sa fie limitat doar la nivel de campanie electorala.

P.S.
Proiectul descris succint este doar o parte a actiunilor in desfasurare.
Voi reveni ulterior cu alte proiecte, atat la nivel de descriere cat si implementare.

joi, 27 octombrie 2011

Sportul


Nu sunt sportiv de performanta, dar cunosc destul de bine efectele acestuia asupra fizicului dar si modului de gandire.

Nu voi enumera aici efectele pozitive a unui mod sanatos de viata, le cunoate fiecare liceean.

Din propria experienta vorbesc, sportul formeaza caracterul, da o claritate modului de gandire, incredere in fortele proprii si desigur formeaza o atitudine fata de de cei din jur si nu in ultima instanta scoate stresul care se acumuleaza de zi cu zi.

Pot scrie multe aici, pot aduce argumente stiintifice dar... cel mai corect e ca fiecare din noi sa estimeze sportul din propria experienta.

Recomand,  stimati prieteni, incercati sa practicati, cat de rar n-ar fi, indiferent de genul de activitate sportiva, dar... faceti sport, duceti un mod sanatos de viata, veti observa singuri efectele si schimbarile asupra Dvs.

luni, 24 octombrie 2011

Un sfert de secol...



In primul rand as vrea sa multumesc prietenilor, persoanelor care ma cunosc sau care mai putin ma cunosc,  tuturor celor care au fost alaturi de mine cu un cuvant de felicitare, sau celor ce urmeaza sa fie J

De fapt vreau sa multumesc tuturor – ceea ce sunt eu la moment e rezultatul interactiunii cu oamenii (sunt de acord in acest sens cu Kant).

Am deja un sfert de secol, da… o nimica toata. Nu vreau sa fac retrospective istorice.

Aceasta zi e o buna ocazie pentru a schimba ceva, am zis acum recent ca schimb multe in viata, e timpul…
Oglinzile retrovizoare nu te ajuta prea mult la un drum lung.

Incepem o cale noua, o cale necunoscuta dar cu o directie bine determinata.

vineri, 21 octombrie 2011

Lectia vietii


Vorbeam anterior de alegerea la care suntem expusi in viata.
Dar si mai mult, suntem expusi unor lectii.
Este totusi o logica in tot ce se intampla cu noi.
Uneori, anumite momente, anumite circumstante te trezesc la realitate, te pun sa gandesti mai profund la anumite aspecte de comportament si atitudine.

Caratcterul uman, modul sau de gandire este determinat de circumstantele mediului in care se afla, de situatiile de moment, de trairile avute anterior si desigur de anumite viziuni.

Tocmai anumite ”dusuri reci” prin care treci, te face sa trezesti creierul, sa-l restartezi si sa regandesti anumite momente.
Numesc lectia vieti orice problema sau circumstanta care o consideram nefavorabila sau care ne creaza un discomfort intern.
In aceste momente oamenii gandesc la incorectitudinea actiunilor si comportamentul lor, gandesc la interactiunea lor cu mediul social si feedback-ul care l-au primit.

M-am restartat, simt o dorinta imensa de a schimba multe, prea multe, atat de domeniul intern al eu-lui propriu cat si in relatia cu semenii.

joi, 20 octombrie 2011

Harbujeii


Imi provoaca placerea, faptul ca flashmob-ul de astazi a trezit nedumerirea, nelinistea si dezorientarea tinerilor pldm-isti(fie cu acte in regula, fie deghizati).

Stimati prieteni, va inteleg durerea, va inteleg dezamagirea intr-un lider si un partid care va tradeaza asteptarile.

Ce mai asteptati?

Rupeti randurile cat nu e tarziu, de fapt sunteti cu pata tradarii pe voi ;)
Nu erati voi cei care in 2009 strigati cat va tinea gura: ”Moldova fara comunisti, Moldova fara Voronin !!!”
Nu erati voi cei care indemnati tinerii sa va voteze in schimbul unui viitor european, unui trai decent.
Nu promiteati voi in numele liderului vostru, reforme si schimbari radicale?

Si acum, acum tacerea e prietenul vostru, va inteleg, remuscarile si morala va urmareste la tot pasul.
Va autosugerati ca o coalitie cu pcrm-ul ar fi mai buna, mai povestiti si voi balade cu atacuri raider si nu mai stiu eu ce(cu toate ca nici o boaba nu le intelgeti, dar va inteleg, seful zice, zic si subalternii, vertical puterii domnilor).

Culmea, mai sunt si unii care declara deschis ca sunt pentru o coalitie cu pcrm-ul, persoane care nu tin la valorile proprii, care nu-si respecta cuvantul si propria personalitate… as defini notiunea, dar nu-mi permite bunul simt.

Fugiti fratilor, ascundeti-va de ochii lumii, tradatorii si oportunistii nu au loc intr-o societate cu tendinte normale, cu tendinte europene.

Ce-si doresc tinerii din RM


Am avut ocazia sa vizitez fiecare raion din Republica Moldova, sa cunosc problemele existente, sa-mi fac anumite conluzii vis-a-vis de viitorul acestui stat.

As vrea sa ma refer aici mai mult la tineri, la aceasta categorie sociala, cea mai vulnerabila la problemele economice si sociale.

Vad tineri pesimisti, vad tineri pasivi, derutati,  tineri care nu vad viitorul in propriul stat, care nu au incredere in institutiile statului, isi pierd increderea in sine si in ultima instanta aleg calea migratie ca ultima solutie.

Daca vom continua in acest ritm, daca vom vedea doar tineri care stau in randuri la Ambasade pentru vize, care finiseaza studiile(si acestea de proasta calitate) si sunt sortiti someriei sau unui salariu mizer, care nu au incredere in viitorul lor, nemaivorbind de asumarea riscului de a intemeia o familie, daca vom continua pe aceasta cale, ne vom alege cu un stat imbatranit, fara tineri, fara perspective, fara idei inovative, fara viitor in ultima instanta.

Imi place cum suna promisiunile, imi plac viziunile promitatoare, imi place reformele initiate, spre marele meu regret mai putin imi place rezultatul acestora.

Nu e vizibila o schimbare spre bine, o schimbare anume care sa fie simtita de tineri.

Si daca am gandi, nu e nevoie de mult efort, e nevoie de dorinta, inteligenta si putina munca in acesta directie.

  1. Tinerii au nevoie de studii adecvate, de studii ce le-ar permite sa fie experti in domeniul, sa fie siguri pe profesionalismul lor.
  2. Tinerii au nevoie de locuinte, locuinte la un pret avantajos. Statul ar trebui sa se implice mai activ in acest sens, un tanar asigurat cu locuinta, fie chiar prin credit ipotecar la un procent mic si pe o perioada indelungata, ar angaja acesti tineri intr-o viata de familie si desigur ar stopa procentul migratiei. 
  3. Tinerii au nevoie de credite avantajoase pentru initierea in afaceri. Promovarea spiritului de antreprenor, oferirea informatiei necesare in domeniu, consultanta pentru o perioada ar insemna cresterea numarului de IMM-uri(aici as vrea sa amintesc de PNAET si intr-o oarecare masura PARE 1+1, sper sa fie un bun inceput, dar sunt convins ca nu sunt de ajuns).
  4. Tinerii au nevoie de politici de tineret adecvate.
  5. Tinerii au nevoie sa fie incurajati, sa fie implicati, sa fie motivati de a ramane cetateni activi ai acestui stat. E nevoie de dezvoltat spiritul patriotic, dorinta de a ramane in RM si de a fi element activ al societatii, dar atunci cand vor fi asigurate elementele sus-mentionate.

Raman a fi optimist. Cred in viitorul RM, cred in tineri, cred in fapul ca in permanenta este o cale de mijloc, o cale ce duce spre bine, spre un bine ce ni-l dorim toti.
Si nu raman a fi doar pasiv cu aceste credinte, voi depune tot efortul, ma voi implica cu toate fortele pentru a schimba soarta tinerilor, soarta acestui stat.

Vreau zambetul pe fata tinerilor, vreau tineri feiriciti si satisfacuti de viata !!!

P.S.
Deseori repet fraza: ”Tinerii nu sunt doar viitorul acestui stat, ei sunt in primul rand prezentul”, spre marea mea bucurie, o aud deseori deja in limbajul unor politicieni, sper sa fie constientizata corect si la timp.

miercuri, 19 octombrie 2011

Protestez


Protestez contra tradarii initiate de PLDM in frunte cu premierul Filat.

Protestez contra populismului si demagogiei in loc de munca in executiv.

Protestez contra persoanelor care-si iau angajamente si nu le duc la bun sfarsit.

Voi protesta maine in fata Palatului Republicii, voi protesta contra tradarii facute de PLDM.

Doresc continuitatea AIE, doresc integrarea europeana, doresc reforme viabile si necesare Republicii Moldova. Sustin AIE si obiectivele stabilite de aceasta.

In calitate de cetatean liber al acestui stat, ca persoana ce are libera optiune de a alege, care doreste un trai decent pentru sine, pentru cetatenii Republicii Molodva, pentru viitorul acestei tari, voi fi maine la 9:30 in fata Palatului Republicii.

Daca mai sunt persoane care gandesc in acelasi mod, daca va pasa de viitorul RM, va astept maine, sa fiti alaturi de mine la un flashmob, un protest pasnic si legal,  pentru a stopa cardasia ros-verde.

marți, 18 octombrie 2011

Toamna



Am fost la o plimbare.
Prefer fiecare anotimp,imi place sa gasesc partea frumoasa in fiecare din el.
Acum e toamna, e frumos afara.
Chiar daca putin e frig, chiar daca mai sunt si unele zile posomorate,oricum e frumos.

O plimbare in parc, mirosul de frunze uscate, culoarea acestora, copacii dezveliti frumos, senzatia ca se apropie frigul, e placut. Se creaza o senzatie de liniste, de echilibru si satisfactie.
Anotimpul se asociaza cu linistea, cu amintirile, cu un muzeu al evenimentelor din trecut.

Recomand o plimbare intr-un parc cunoscut, priviti cu atentie cat de mult s-a schimbat anturajul.
E o posibilitate unica de a medita in tacere, de a incarca bateriile cu energie pozitiva si desigur de a primi o placere de la viata, incercati si vedeti frumosul si fericirea chiar si in aceste detalii aparent  mai putin importante...

luni, 17 octombrie 2011

Intrebare retorica



”In cateva dintre aceste schimbari istorice se poate de gasit si contributia mea”
Cati dintre noi ar putea si de fapt vor spune aceasta fraza la 81 de ani?
Mi-a ramas in minte aceasta fraza, m-a marcat intr-un fel, mi-a ridicat mari semne de intrebare.
Ba si mai mult, cand vedeam calmul ex-presedintelui Ion Iliescu, ma convingeam de echilibrul si linistea interna acestei personalitati notorii.

Traim cu problemele mici, suntem obisnuiti sa vedem doar la cativa metri distanta, abordam unilateral situatiile, stres, rutina etc.
De fapt, cand totul e cu mult mai simplu, am putea depune putin efort pentru a face lucruri cu mult mai importante, cel putin pentru noi insine.
De fapt depinde de mai multi factori, educatia, caracterul, anturajul, experienta etc.

Si o alta problema, putini care ajung la aceasta varsta inaintata.
Se datoreaza stresului de zi cu zi, de fapt de felul nostru de a aborda viata si problemele.

Ce vom spune cand vom atinge anii batranetei, cum vom privi in trecut anii ce s-au scurs, vom fi satisfacuti de noi, nu vom avea regrete ca se putea mai multe realizari, se putea viata sa aiba o alta intorsatura, puteam oare sa schimb ceva, sa fac ceva mai mult, realizari mai multe, sa o fi luat pe o cale sau alta, ”ce-ar fi fost de-ar fi fost”, de ce oare nu am procedat intr-un mod sau altul?

Sunt intrebari la care nu putem raspunde acum, vom ajunge si vom vedea.
Dar un lucru e cert, daca vreai sa ajungi undeva, trebuie sa stii unde mergi si desigur ar fi bine sa tinem cont de  experienta unor persoane, sa fim ghidati pe calea corecta si sa ne ferim de ”greblele” altora.







Lansarea cartii "Fragmente de viata si de istorie traita" de Ion Iliescu



Astăzi, Ion Iliescu, ex-presedintele Romaniei a fost prezent la lansarea cartii "Fragmente de viata si de istorie traita". Evenimentul a avut loc la hotelul Codru, Chisinau, organizat de fundatia Edelweiss si Editura Litera.

La eveniment au fost prezenti ex- presedintii Republicii Moldova, Mircea Snegur si Petru Lucinschii(nu stiu din care motiv, ex-presedintele Voronin a lipsit).
Deasemenea au fost prezenti reprezentantii corpului diplomatic din Republica Moldova, politicieni, analisti politici, jurnalisti, oameni de cultura etc.

Tin sa mentionez, am ramas placut surprins de discursul d-lui Iliescu.
O persoana de 81 de ani, dar emana atata energie pozitiva.
Totusi experienta politica e unica in felul sau, ma conving de acest fapt pe zi ce trece.
Cunostinte politologice, abordare sistemica a politicului, cunostinte in materie de geopolitica, globalizare, retrospective istorice- sunt doar cateva aspecte de care a dat dovada d-ul Iliescu.

Am rasfoit cartea, sunt obisnuit sa vad in aceasta categorie,  carti ”posomorate”, care te plictisesc la primele 3 pagini.
Dar aceasta dimpotriva, mi-a trezit interesul, vreau sa o citesc, sa-mi fac schite.
Intr-adevar, sunt anumite persoane care impresioneaza prin intelgenta si experienta de care dispun.
In cazul de fata am ramas doar cu impresii pozitive.
Uneori ma conving, avem multe de invatat, prea multe...

Multumesc organizatorilor pentru invitatie si desfasurarea evenimentului si nu in ultima instanta as multumi d-lui Iliescu pentru multe, dar foarte multe idei care mi le-a sugerat in aceasta zi.

Ședința AIE


Foto: arena.md


Intenția premierului Filat de a convoca ședința AIE este o acțiune de PR, pentru a avea un argument in fața electoratului, o dovadă că s-a încercat totuși salvarea AIE și intențiile de remanieri sunt nobile și în interesul cetățeanului.
Absența liderilor PDM sau PL ,va fi din nou interpretată de liberal-democrați ca un semnal de destrămare a AIE. În condițiile de stres create în alianță, se caută vinovatul și sursa destrămării acesteia și probabil argumente în favoarea unui nou format de guvernare.

joi, 13 octombrie 2011

Schema lui Filat



In ultimul timp e o moda a schemelor in RM.
Daca ceva nu e in regula, gata e schema si nimic mai mult.
Voi fi si eu in rand cu lumea, sa incep a prezenta unele scheme ale premierului.
Discursul citit azi de premier, e doar un discur si nici pe departe un raport, poate fi cotat doar la nivelul unui briefing a unui lider politic.

Eu ca simplu cetatean al RM nu vad nimic nou sub soare in tot ce a vorbit premirul.
Ba mai mult.
Vad un discurs ce are ca scop destabilizarea situatie in AIE (nu ca ar fi foarte stabila), un discurs ce are ca scop atragerea atentie opiniei publice asupra faptului ca alianta nu functioneaza, ca in AIE ar fi interese meschine etc.

Problema atacului raider(deja e la moda aceasta notiune) a fost creata artificial.
Intr-adevar, atacurile de acest gen nu sunt o noutate pentru RM, nu e o problema care afecteaza cetateanul simplu care a avut un salariu sub norma existentei si in continuare il are, nu afecteaza miile de cetateni care migreaza peste hotrare.
De acord, e o iregularitate in sistem care trebuie inlaturata cat mai urgent, dar nu in forma de a ridica atacul raider la nivel de criza, da a face comparatia cu inundatiile din 2010.

Mass media a fost un instrument de intoxicare a opiniei publice ca ulterior premierul sa ceara demisia Procurorului General, directorului SIS si sefului CNFP, sub pretextul ca tot raul in tara aceasta se trage anume de aici.

E o schema clasica, s-a gasit un subiect oarecare, se agita opinia publica, se gaseste vinovatul si desigur salvatorul care vine cu ”solutia”.
Asemenea actiuni au scopul de demonstra ca pldm-ul e bun,”rupt din soare”, gandeste zi si noapte la bunastarea cetatenilor, dar iata colegii din alianta nu sunt asa de buni cum par.
Solutia ar fi o alianta cu pcrm-ul, desigur d-le premier, cum altfel sa scoatem tara din criza?

P.S.
As sugera premierului mai putin populism si mai multe actiuni cu adevarat necesare RM.
Nu de alta, dar supoerterii de la meciul de fotbal se vor extinde in intreaga tara.

De cand premierul are competenta de a cere demisia procurorului general?


Declaratia premierului, de acum cateva saptamani, precum acesta va cere demisia mai multor oficiali, inclusiv nu a negat si demiterea Procurorului General (apropo, intrebarea a fost adresata de reporterul Publika, nu e straniu...) m-a lasat surprins.

In primul rand, de cand premierul are competenta de a cere demisia procurorului general?
Si doi,  de faptul ca mass media a preluat stirea fara a consulta actele normative.

Procurorul General poate demis doar la propunerea Presedintelui RM. Asta prevede norma legala si nu inteleg pentru  ce e nevoie de mesaje populiste citite la tribuna Parlamentului.


Asteptam cum vor derula evenimentele, dar sunt convins de faptul ca declaratia in acest sens nu a avut nicio logica, nimic mai mult decat o actiune de imagine a premierului.

luni, 10 octombrie 2011

”Omul trebuie sa se multumeasca cu ce are”

foto: publika.md
La Publika, in cadrul unor dezbateri,  a fost rostita o fraza extraordinara: ”omul trebuie sa se multumeasca cu ce are”.
Tin sa mentionez ca sunt de acord cu aceasta idee, sunt de acord cu faptul ca persoanele trebuie sa fie putin mai linistite din punct de vedere a dorintelor, care deseori sunt irealizabile.

De acord, tendinta trebuie sa fie spre mai bine, spre mai mult, spre o crestere, dar... spre marele meu regret, multi, dar foarte multi dintre noi isi pierd ratiunea in avantarea spre un ”ceva” inexistent.
Boala numita: ”mai vreau” sau ”vreau ceva mai bun” ne face orbi, ne face sa pierdem legatura cu realitatea si cu noi insine.

Mai devreme sau mai tarziu vin si anumite momente de reculegere, de meditatie asupra comportamentului nostru, sesizam de fapt ca nu avem nevoie de multe lucruri in viata si de fapt fericirea nu consta in competitia spre un ceva mai ”mult” sau mai ”bun”.

P.S.
vazand cum lacrimeaza Voronin, sunt ferm convins, mai devreme sau mai tarziu, rergetele,  logica de comportament corect, gresesile din trecut ne dau de stire.

Alegerea…



Viata e insasi o alegere, mereu suntem pusi in fata faptului de a alege, intre bine si rau, sa facem ceva sa ramanem pasivi.
Fiecare, dar fiecare dintre noi s-a confruntat cu aceasta situatie in viata, sa alegem calea corecta, sau actiunea care sigur nu va aduce consecinte nefaste.
Gandim, calculam, privim din toate puctele de vedere si taiem.
Avem ca suport, valorile noastre, traierile, idealurile si visurile, interesele,  ne orientam in optiunile existente si desigur luam o decizie.

Nu o data viata ne demonstreaza ca anumite alegeri facute nu sunt dintre cele mai corecte, atunci apar regretele, apar remuscari si dorinta de a nu mai calca pe aceeasi grebla.
Dar sunt si drumuri ireversibile, sunt actiuni care nu se mai repeta, poate e o provocare a sortii, nu se stie.
Atunci, dar atunci oamenii isi amintesc de timp, apare o dorinta necontrolata de a intoarce timpul inapoi, de a face o alta alegere, cu totul alta.

Timpul e ireversibil, cel putin la momentul de fata.
Nu o data, gandirea, logica, interesele ne-au inselat.

Cu toate ca nu prefer sa trec in partea idealismului, dar totusi exista al saselea simt sau intuitie cum n-am zice.
Simtim cand ceva nu-i in regula, sau o decizie de parca ar fi prezisa ca nu e buna, se simte si nu se explica.
Risc sa cad in partea ilogica a vietii, dar totusi, as incerca sa fac apel nu doar la logica si gandire pragmatica, dar si putin la simturile noastre inexplicabile la moment.

joi, 6 octombrie 2011

Ce-şi doreşte de fapt Formuzal?



În ultima perioadă se observă o ascensiune în declaraţii şi acţiunile politice a başcanului Formuzal.
Problema iscată în jurul limbei de stat, declaraţii ce au scop diminuarea încrederii în politica de la Chişinău, apelul către premier de a candida la funcţia de preşedinte, tandemul cu Dodon, crearea unui partid politic etc.
Apare totuşi un semn de întrebare, cărui fapt se datorează această înviorare politică şi ce stă de fapt la spatele acestor declaraţii şi acţiuni.

Populaţia UTA Găgăuzia conform ultimul recensământ depăşeşte numărul de 150 mii de locuitori(aproximativ 5% din populaţia RM). Desigur, cu anumite rezerve, faptul că este un partid mai mult regional, ar permite accesul în Parlamentul RM cu un număr relativ mic de voturi, irelevant pentru decizii politice, dar important pentru anumite alianţe în Parlament.

Gestul başcanului poate fi înţeles din punct de vedere logic, o funcţie trezeşte interes pentru ascensiunea într-o funcţie mai avansată, aceasta ar fi una din explicaţiile activismului politic exagerat al başcanului.

O altă ipoteză ar fi colaborarea başcanului cu un partid din actuala legislatură, în vederea creării unui partid marionetă, pentru asigurarea voturilor pe diferite segmente de electorat. Vizita la Comrat a premierului, declaraţiile lui Formuzal în favoarea premierului Filat, ne face să credem că în spatele declaraţiilor lui Formuzal e anume PLDM-ul. E doar o ipoteză.

Constituţia RM permite dreptul la libera exprimare, crearea formaţiunilor politice, participarea la procesele decizionale etc.
Alta e problema, tot mai multe voci sunt deranjate de declaraţiile başcanului.
Relaţiile cu minorităţile trebuie să fie pe picior de toleranţă dar şi respect reciproc. În cazul de faţă, Formuzal nu face mai mult de a tensiona anumite aspecte a relaţiilor dintre majoritate şi minoritatea găgăuză.
Astfel, dacă başcanul Formuzal, cu adevărat are intenţii nobile şi este predominat de spiritul patriotic în vederea stabilirii unui dialog permanent, instituţionalizat şi constructiv dintre centru şi autonomie, ar fi bine să mediteze puţin înainte de a face anumite declaraţii sau acţiuni politice şi anume, care pot fi consecinţele ce se răsfrâng asupra relaţiilor interetnice din RM.

miercuri, 5 octombrie 2011

Dumitru Pulbere și ”candidatul de compromis”


În procesul de alegere a șefului statului abordarea  candidat de compromis” pare a fi una incorectă.
Desigur, în procesul de negocieri e nevoie de compromis pentru a atinge anumite rezultate acceptate de parți. În cazul propunerii la funcția de șef al statului pe ex-președintele Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, chiar nu e niciun compromis, atât din partea PCRM-ului cât și a PLDM-ului, mai degrabă această acțiune ar fi cotată ca o alianță neformală dintre aceste două partide, care tot mai des au puncte tangențiale în declarațiile politice din ultimul timp.
Reamintesc, actuala Guvernare  are un nume, AIE, are și un statut de constituire. În cazul când anumite puncte din acest statut nu sunt respectate de un membru al AIE, acest fapt poate fi cotat ca unul de abandonare a alianței.
Un alt punct important în acest proces este însăși abordarea propusă de PCRM, un ”candidat neutru”, sau și mai mult, un ”candidat apolitic”. E o parte a populismului PCRM, un candidat la funcția de președinte nu poate fi unul apolitic, odată ce funcția este una politică, chiar e paradoxal că unii experți mai operează cu noțiunea. Și mai mult, orice candidat propus la funcția de președinte, în  orice moment poate ieși într-o conferință de presă prin care-și anunță aderarea la un partid sau altul.
O altă întrebare iese în evidență chiar din însăși acțiunea negocierilor bilaterale PLDM-PCRM și respectiv soluția propusă de aceste formațiuni, de fapt aceasta acțiune poate fi cotată drept ”cârdășie” și abandonarea anumitor responsabilități asumate în electorală și în procesul de creare AIE.
De acord, AIE trebuie să negocieze cu opoziția pentru găsirea unei soluții, reiterez ”soluții de compromis”, dar nu unei ”candidaturi de compromis”. Interesul AIE să implementeze punctele stabilite în statut, să asigure o bună guvernare și desigur să implementeze acele reforme necesare cu adevărat pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Pentru implementarea acestor puncte e nevoie de stabilitate politică, e nevoie de alegerea șefului statului. Și iarăși paradoxal, funcția de președinte a Republicii Moldova nu prevede competențe exclusive, problema e creată artificial de anumite formațiuni politice, nu e mai mult de un subiectivism devenit cu timpul problemă politică.
Așa deci, puțin probabil că Dumitru Pulbere ar avea șanse să ajungă președintele RM, în acest sens ar trebui destrămarea AIE și reorganizarea actualei structuri de guvernare.

Ca răspuns la:

luni, 3 octombrie 2011

Nu pierdeți prezentul în defavoarea viitorului...


Viitorul nu e mai mult de cât o combinație dintre visuri, trăiri și obiective stabilite; atunci când prezentul e trăire, e senzația existenței reale... 
Nu vreau să o dau în teorii filosofice, îmi place să fiu mai aproape de realitatea de zi cu zi.
Desigur nu ne amintim nașterea, ne este povestită de părinți.
Apoi urmează grădinița, liceul/colegiul, universitatea(unde profesorii îți bagă pe gât masteratul, genurile licența nu se consideră studii superioare, revin și la întrebarea respectivă). Pe parcursul acestor ani, trăim cu viitorul - rezultate bune la un seminar, note la sesiune, licența să fie de succes etc. O facem din mai mlte considerente, fie să nu dezamăgim părinții, fie să fim băieți și fete ”bravo” în fața celor care ne cunosc, sau poate cu visul că după finisarea studiilor cu rezultate bune, șeful unei întreprinderi, ne va chema, va cere diploma de absolvire și fiind uimit de rezultate, ne va oferi serviciul visat cu salariul care ne rezolvă toată problema vieții.
Suntem obișnuiți să trăim în visuri, e mai comod acolo, nu te deranjează nimeni, îți creezi lumea ta și totul e bine...
Anii se scurg puțin câte puțin, la un moment realizezi că multe ai pierdut, că ai un car de ani în spate și cam puține realizări de care să te bucuri cu adevărat. Apar regrete, dezamăgiri și iarăși, visul spre un viitor mai bun.
De ce nu ne zicem: ”vreau să trăiesc prezentul, să simt gustul la fiecare clipă oferită de viață, să fiu fericit de la cele mai mici detalii oferite de soartă”.
Nu zic aceste fraze în defavoare unui comportament organizat, obiectivelor de scurtă și lungă durată; o spun din considerentul că cei mai mulți dintre noi pierdem contactul cu realitatea, prea mult ne avântăm într-un viitor care nu există la moment, și să fim realiști, poate să se piardă în orice moment, viața e imprevizibilă...
Și cum zicea Nicolae Chirtoacă, acum câteva minute la Fabrika: ”calea este totul, punctul final este iluzie...”
P.S.
Astăzi, la intersecția străzilor 31 august cu B. Bodoni, chiar pe trecerea de pietoni era cât pe ce să fiu lovit de un șofer foarte atent, care conducea regulamentar cu peste 90 la sută.
Sigur viitorul meu își găsea finalul undeva pe acolo.