MOTTO

Viețile noastre se încheie în ziua în care ramânem tăcuți în privința lucrurilor care contează...

marți, 18 decembrie 2012

Ca o ultimă zi...


O stare de spirit interesantă, de parcă ar fi sfârșitul unei piese de teatru, știi că e ora, știi cât a fost programat, acuș actorii își vor lua rămas bun de la spectatori, vor mulțumi pentru apreciere și sub avalanșa de aplauze (în majoritatea cazurilor - sincere) se retrag de pe scenă.

Nu mă refer la ”pseudosfârșituri de lume”, pe care tot le petrecem mai în fiecare an. Cam de prin 2000 încoace tot sărbătorim, ne pregătim și petrecem frumos ”sfârșitul lumii”. Deja e ”în modă” ca la fiecare jumătate de an, cîte un grup de cercetători (britanici, americani sau de altă origine etnică) să descifreze câte o hârțoagă găsită prin urnele strămoșilor noștri și să interpreteze din acestea câte un ”sfârșit”. 
De fapt e bine așa, se mai mobilizează lumea, își mai revăd comportamentul, își mai sună prietenii de care au uitat și cu siguranță nu-și mai aminteau dacă nu era un sfârșit ceva, mai fac câte o donație (un gen de indulgență, dar ilegală, care nu trece prin instituția bisericii), își mai amintesc de credință, dezvoltă imaginația- cum ar arăta sfârșitul ăsta... Mai pe scurt, toți fericiți, și capii unor biserici care capătă averi din donații și mass media - au subiecte de știri care atrag vizualizări și societatea nu în ultimă instanță - mai uită de problemele cotidiene.
Da chiar îmi plac scenariile apocaliptice, la crâșme (de fapt baruri, noi crâșme nu prea avem), la o fântână, pe lângă critica adusă clasei politice, pe lângă ”analizele politice” de care nici experții de la Publika n-au idee, mai apar și discuții despre sfârșitul ăsta care vezi că se apropie, vezi că nici roada nu e ca-n anii precedenți. și zăpadă e mai multă, și câinele vecinului latră altfel, simte el ceva, animalele astea. simt, nu-i glumă...

De fapt nici nu mi-am propus să scriu despre mișcările culturale ale societății internaționale prin prisma ”sfârșiturilor apocaliptice”, se va găsi oricum un Bruce Willis și va salva el omenirea, sunt sigur :)

Ziceam de senzațiile care le trăiesc uneori, de parcă ceva se termină, ceva e pe sfârșite, ceva se scurge, acel ceva care nu poate fi nici definit, nici clar perceput de conștientul nostru.

Nu sunt în stare euforică, nici substanțe interzise parcă n-am consumat, dar mă întreb uneori, cum aș trăi o ultimă zi din viață, fiind sigur că e ultima(repet, chiar nimic nu are cu sfârșiturile apocaliptice și legendele maiaș).

Ar fi oare o zi de ajuns să-mi cer scuze de la toți cei în fața cărora am greșit?
Să fac acel bine, acel bine care fiecare din noi îl lasă de azi pe mâine?
Ar fi de ajuns să savurez din plăcerea enormă a trăirii numită viață de om?

Cred că nu.

Deseori conștientizez, trec prin viață uitând să o trăiesc. Obiective de scurtă durată, de lungă durată, planuri, strategii, viitor luminos, peste câțiva ani va fi așa, dar iată peste X ani va fi altfel etc. 
E dimineața, e seara, e luni, e duminică, e ianuarie - și din nou e decembrie. A mai trecut un an, rezum anul, parcă bine, parcă productiv, dar deseori ceva nu ajunge, câteva ingrediente pentru a spune cu adevărat, anul s-a primit ”gustos”, a fost unul fericit.

O zic din experiență, dar și din interacțiunea cu semenii - suntem mereu în căutarea a celui ceva, ceva mai bun, un acel ceva care ne-ar aduce fericirea, satisfacția permanentă, una morală desigur. Mereu în căutare, mereu în stres, mereu în acțiune...

Viețuim uitând să trăim, cam așa mi se creează impresia uneori. Ne avântăm după scenarii frumoase născute de imaginația noastră alimentată cu filme, romane sau povești de succes. Dezvoltăm egoismul și egocentrismul la limitele maxim admisibile, vedem în viață doar un EU și muncim peste măsură pentru el. 
Revin la ideea, ce-ar fi dacă planurile noastre s-ar rezuma la o zi, o singură zi... 
E intrebare retorică, la care chiar nu încerc să aduc răspunsuri bine formulate și logic exprimate.
Ține de fiecare, e de ajuns 5-10 min să medităm asupra acestei întrebări și răspunsurile vin de la sine.
Eu cel puțin mi-am propus să gândesc/meditez asupra aceste întrebări mai des, cel puțin o dată pe zi, ar fi de ajuns pentru a face un duș rece gândirii romantice și peisajului roz care ne droghează existența.
Aș vrea să trăiesc fiecare zi de parcă ar fi ultima, vreau să inspir puternic senzația și gustul vieții.

Ei dar bine, la urma urmei e atmosfera de sărbătoare, zăpadă, e plină iarnă. 
Savurați plăcerea sărbătorilor din plin, nu uitați să felicitați prietenii, rudele, faceți câte o surpriză plăcută persoanelor dragi și de ce nu, cel puțin acum, de sărbători, să facem ”un bine”(fără interpretări indecente, probabil, mai mult cu trimitere la piesa lui Adrian Ursu Grăbește-te...).



miercuri, 26 septembrie 2012

Nici politician, nici economist...


O știre chiar mi-a părut amuzantă, mai puțin interesantă, dar amuzantă la sigur.
Am câteva replici, sau câteva idei care reies din declarațiile deputatului Dodon.

  1. În ”Alianță” vor intra mai mulți deputați care susțin ideea integrării țării în structurile euro-asiatice.
    Mai exact, cel mult 6 deputați. 
    Deputații PCRM nu vor urma inițiativă unui ”trădător de partid”, deputatul Mihai Godea nici acesta nu va ceda integrarea europeană în favoarea unei așa-zise ”integrări euro-asiatice”, nu rămân de cât deputații neafiliați în număr de 6 (inclusiv Igor Dodon).
  2. După spusele acestuia: ”în Parlament există Alianța pentru Integrare Europeană, noi trebuie să constituim propria coaliție politică... ”
    D-le Dodon și dacă în Parlament ar exista deja o așa-zisă ”alianță” pentru integrare euro-asiatică, atunci pentru ce ați pleda Dvs? Integrare africană, integrare australiană, integrare americană?
    Reiese că deputatul Dodon puțin sesizează interesul național și mai mult este preocupat de ideile populiste.
  3. Republica Moldova trebuie să adere la Uniunea Vamală Euro-Asiatică în schimbul reducerii tarifelor la gazele naturale.
    Ei cum așa D-le Dodon, care e raționamentul strategic? Dvs vindeți interesul național, vindeți opțiunea majorității populației în schimbul unui preț mai redus la gazele naturale (temporar mai redus, cu prima ocazie FR va face alte presiuni în schimbul aceluiași preț redus).
    Eu așteptam o strategie energetică din partea unui economist cum este D-ul Dodon, mai puțin un troc al suveranității contra unui preț puțin mai redus la gazele naturale.
  4. După alegeri, AIE-ul nu va mai exista... 
    E chiar profet D-ul Dodon, sondajele spun cam altceva D-le deputat, sau cel puțin vă rog să argumentați anumite declarații, cel puțin din punct de vedere politologic, statistic, futurologic. E una să visezi și alta să simți realitatea.
    D-ul Dodon a avut deja câteva tentavie moarte de la naștere: ”reformatarea AIE”(nici acum nu prea înțeleg noțiunea de ”reformatare”), demiterea primarului Chirtoacă și acum ”integrarea euro-asiatică”.
Bine, să trecem peste populismul și declarațiile neargumentate a D-lui Dodon, acțiuni care se înțeleg de la sine, le face pentru a se diferenția cel puțin cu anumite declarații și idei ”năstrușnice” de PCRM și AIE.
E clar că socialiștii nu prea au șanse în următoarea legislatură, e clar că nu prea au structuri teritoriale, membri, pârghii administrative și acestui fapt se datorează aceste declarații fără sens.
Nu voi argumenta D-lui Dodon faptul că nici Federația Rusă nu crede în viitorul Uniunii Vamale Euro-Asiatice, faptul că Ucraina nici nu privește această uniune ca una de perspectivă, faptul că integrarea europeană e calea și strategia corectă pentru RM, aceste axiome sunt cunoscute și pentru deputatul Dodon.
Mă fascinează faptul cum economistul Dodon ”bate apa-n piuă” cu termeni ecomici, dar nu aduce niciun argument concret.
”Integrare europeană vs integrare euro-asiatică”,. D-le Dodon, special pentru Dvs voi reveni cu un articol prin care voi explica diferența, avantajele și dezavanatajele fiecăreia.
Un lucru e cert, declarațiile D-lui Dodon nu sunt nici pe departe argumentate nici din punct de vedere a politicii externe a RM, nemaivorbind de aspectul economic și cultural.

P.S.
Această postare nu prezintă o cercetare și nici o declarație politică, e o reacție simplă a unui cetățean de rând la declarațiile populiste și manipulatorii a unui ”pseudo-politician” dirijat mai puțin de interesul național al RM și mai mult de interesele geostrategice a altui stat.

marți, 10 iulie 2012

”STOPham”

foto: forum.md

Acum, câteva zile discutam despre proiectul și acțiunile СтопХам din Federația Rusă.
Tot respectul față de tinerii care în pofida amenințărilor și chiar agresiunilor de ordin fizic și verbal sensibilizează opinia publică vis-a-vis de o problemă reală, o problemă care deranjează majoritatea dar ca de obicei un grup mic cu stea în frunte profită de tăcerea organelor de stat.

Bine, direct la subiect.

Ne întrebam, dacă în RM ar fi posibilă o asemenea mișcare, dacă sunt posibile asemenea acțiuni și care ar fi consecințele.

Pe forum.md au apărut deja discuții despre implementarea acțiunii și în RM.
A.O. ”FORUM” și-a asumat responsabilitatea să implementeze proiectul - lucrul e în toi, oamenii discută, în scurt timp vor fi și primele rezultate.

Presupun câteva momente legate de acțiune:

  1. Țara la noi e mică, plină de ”cumătri, verișori și cunoscuți”... 
  2. Altă problemă - voluntarii care vor participa la acțiune vor fi ușor de identificat, se vor începe amenințări directe și indirecte la adresa acestora.
  3. Sunt și în RM mulți cu ”rânza mare” care vor agresa fizic și verbal voluntarii: rezultatul vor ajunge câteva sute de cazuri la judecată, sunt sigur.
  4.  Evenimentul va fi mediatizat bine, la noi oamenii iubesc conflictele - să participe dar și să le admire.
    Mass media vor avea subiecte de știri.
    Și...
    În scurt timp vor apărea ”eroii politici” care vor susține mișcarea, ba chiar vor participa direct la evenimente(de parcă nu ar fi de datoria autorităților publice să soluționeze problema).
Susțin acțiunea și sunt sigur că vor fi mulți, dar mulți voluntari care vor participa la acțiune.
Așteptăm primele realizări...





miercuri, 20 iunie 2012

Crime, politicieni, presă și manipulare...




Mă irită deja când unii politicieni, unele formațiuni politice dar și unele surse media scot dividente politice și audiență în baza unor evenimente tragice.

Valeriu Munteanu, deputat, membru PL:
În articolul său ”Înjunghiați pentru limba română” dezvoltă un adevărat scenariu de Hollywood combinat cu idei naționaliste și pline de un eroism tragic.
Stimatul nostru deputat face o scurtă descriere a evenimentului... aruncă ale sale ”2 kapici naționaliste”  și înainte la turnat ”makaroane” combinate cu valori, istorie și dramă desigur.
Pot trasa câteva concluzii din conglomeratul de cuvinte epice ale stimatului nostru deputat:

  1. Vorbitorii de limbă română sunt supărați într-un fel sau altul de minoritatea vorbitoare de limba rusă. Bine d-le deputat și eu sunt vorbitor de limbă română, se mai întâmplă și eu să nu fiu înțeles în unele localuri sau în conversația cu  semenii mei vorbitori de limbă rusă dar... uite, chiar mă înțeleg de minune și cetățenii RM vorbitori de limba rusă, bulgară, găguză etc. Eu nu prea am probleme de acest gen și știți de ce, pentru că pot respecta și primesc reciproc respectul. Comportați-vă adecvat cu oamenii indiferent de originea etnică a acestora și limba vorbită și vă asigur veți primi respectul reciproc. 
  2. Să fim corecți d-le deputat, dacă s-a ajuns totuși discuția la: limbă, drapel, stemă și imn - aici chiar o dați în bară. De nemăsurate ori anume PL a fost cel care a călcat în picioare atributele statului, utilizând drapelul altui stat, intonând imnul altui stat și mai mult discutând despre uniri și nu mai știu eu ce.
  3. De acord, PCRM -ul își are vina în dispersarea societății, dar nu puteți contesta și contribuția PL-ului  la acest fapt. Divizarea pe criterii naționale și lingvistice o face și PCRM-ul și PL-ul  în egală măsură.
Constantin Cheianu face show din moartea tânărului de la Durlești. Dacă vă amintiți bancul cu examenul la biologie - ”dacă ar avea broasca păr...” - exact și în emisiunea d-lui Cheianu, a gândit omul, a gândit și a născut până la urmă legături politice ale omorului, până și vinovatul e găsit. Aici chiar nu merită comentarii, o emisiune strict orientată spre manipulare și nimic mai mult.

Editorialistul Constantin Tănase - în articolul său ”Moldova înjunghiată de blatneak: cine e vinovat?” în mod tradițional învinuiește politicienii și pasivitatea/inacțiunea acestora vis-a-vis de invazia și ocupația culturii slave și desigur prezintă indirect vorbitorii de limbă română într-o situație dezavantajată.

Au mai apărut cîteva articole, comentarii pe seama crimei de la Durlești, comuniștii și Dodon învinuiesc AIE-ul de situația criminogenă din țară, de cealaltă parte a baricadei naționaliștii demonstrează cât de greu le este să apere valorile naționale - un gen de circ pe seama unei drame.

Organele de forță nici n-au reușit să prezinte concluziile cercetării - politicienii și mass media au făcut deja concluzia.

Toate articolele au scheme tradiționale a textelor de manipulare: problema, drama, vinovatul și concluzia. 
Se face trimitere la valori, la sentimente și este impus adevărul care e prezentat drept axiomă.
Subiectivismul predomină clasic, doar un singur punct de vedere și doar o prezentare unilaterală.
Se scoate în evidență doar detaliile dorite.

Dacă ar fi să-i cred pe autori reiese că:
  • Muzica preferată a tinerilor e blatneakul.
  • Dacă vorbești sau cânți în limba română riști să fii omorât.
  • PL-ul e cel mai mare apărător al statalității RM și respectă toți cetățenii RM indiferent de originea etnică și limba vorbită.
  • Tinerii din RM nu consumă alcool și acesta nu poate fi cauza conflictelor de acest gen care sunt cu zecile în fiecare seară în RM.

Nu vreau să discut mult pe seama incidentului de la Durlești, chiar regret asemenea fapte.
Dar în egală măsură regret tupeul unor politicieni și lideri de opinie de a face show din asemenea incidente.

Cetățenii RM, tinerii din RM trebuie educați, trebuie educați mai puțin în direcții extremiste, naționaliste, româno sau ruso fobe: dimpotrivă, educați în spiritul patriotismului, toleranței, bunului simți și respectului reciproc.
Când fiecare cetățean va sesiza interesul general al RM, importanța coeziunii sociale - fiți sigur progresul va fi posibil.
Anume asemenea articole distanțează și mai mult cetățenii, crează bariere între ei, bariere de ordin lingvistic, național și cultural, asemenea articole depărtează cetățenii de la obiectivele lor de creștere economică și-i orientează la conflicte etnice.

Întrebați-vă retoric - care e aspectul educațional, constructiv și logic al articolelor Dvs, unde doriți să ajungeți cu asemenea texte și care pot fi consecințele unor asemenea articole ?


miercuri, 13 iunie 2012

Cel mai mare criminal !!!

Conform ”cercetătorilor moldoveni”, cel mai mare criminal în RM e anume Absolventul de Liceu.
Da, da absolventul.
E supra-echipat cu dispozitive de informare și acces la internet, are tendința să se informeze din surse externe și e criminalul Nr.1 pentru statul RM :)


__________________


Ministerul Educației, Agenția de Evaluare, CCCEC-ul, MAI-ul, mass-media, unii bloggeri toți stau cu ochii pe absolvenți.

E BAC D-lor și motiv extraordinar de a naște subiecte de știri pentru unii, de a demonstra eficiența altora și cât de bravo sunt organele noastre de forță, unii în general fac politică din asta :)

Sincer, privesc cu deosebit amuzament tot ce se întâmplă: camere de supraveghere, verificarea absolvenților dacă nu dispun de dispozitive oarecare, bruiajul undelor de telefonie mobilă, verificări la domiciliu, verificări pe net etc.

Circ și nimic mai mult...

Bine, organele de forță merită aplauze.
Corupție, probleme și crime în țara asta nu mai sunt, au rămas săracii copii și gata, în rest totul e în regulă la 100%.
Ei bine - aveți motiv de ”laudă”, ați depistat ”3 copii și o profesoară”, aplauze pentru bravii polițiști, situația e sub control (amintiți-vă dacă ați copiat cel puțin o dată-n viață), vorba ceea: cel fără păcat să arunce primul piatra...

Mass media e clar, subiecte de știri, ”tăt normal” !!!

Cel mai important rol în scenariu  îl are totuși mult-stimatul nostru: Ministerul Educației.

Chiar mă întreb, e sec. XXI, stimații noștri angajați ai Ministerului Educației nu pot oare ”naște” idei cum de făcut ca tinerii să nu ”se inspire” la examene?
Răspunsul e simplu: nu pot, sunt impotenți în acest sens.

Trezirea din hibernare are loc vara, atunci când e BAC-ul și admiterea la ISÎ după care iarăși Ministerul cade  în ”brațele somnului profund”, deranjați din timp în timp de oarecare ”reforme cu beneficii financiare” pentru unii numite Istoria Românilor sau pur și simplu Istorie.

Ce vreau să zic, nu sunt de vină ”săracii copii” care au tendința să se inspire de undeva, e de vină Ministerul Educație și toată mașinăria defunctă numită ”sistem educațional în RM”.

Explic:

  1. Testele de BAC pot fi create într-o manieră în care tinerii nu ar avea timp pentru copiat(Ministerul are un an la dispoziție pentru a crea asemenea teste).
  2. De-ar fi tinerii mai bine pregătiți, nu ar avea nevoie de copiuțe, mobile și tot felul de surse de inspirație.
  3. Admiterea la ISÎ este una din principalele probleme. Tinerii absolvenți au tendința de a obține note cât mai mari, deseori ireale, nu pentru a evalua cunoștințele, dar pentru a-și asigura un potențial loc la buget. Iată și tendința crescândă de a avea ”note” mari și frumoase.
  4. Problemele sociale nu trebuie combătute, în primul și primul rând e nevoie ca ele să fie prevenite.
Stimați angajați ai Ministerului Educației, ”puneți mintea în mișcare”, acum e târziu deja, gândiți pentru anul viitor, gândiți la eficiența sistemului educațional din RM, nu la formalități de genul ”nota la BAC”.
Liceele și în continuare Universitățile nasc, nasc anual mii și zeci de mii de viitori șomeri, tineri care într-un an doi din disperare și presați de problemele cotidiene aleg calea migrației, pleacă și nu mai revin, da, din păcate nu mai revin...

Fiecare elev depistat că ar fi copiat la BAC, fiecare notă negativă e pe conștiința Dvs.

Ar fi bine să sesizați că anume de Dvs depinde viitorul acestei țări, de educația viitorilor medici, politicieni, ingineri, economiști etc.

Vă urez mult succes și amintiți-vă cum copiați la examene ;) vorba unui prieten: ”nimeni nu e perfect...”

P.S.
Online-ul nu e dușmanul absolventului, Ministerului Educației sau sistemului educațional- dimpotrivă, e un avantaj pentru tineri de fi mai bine informați, de accesa informația și mai puțin de a memora tot felul de cifre, date și formule care nu merită a fi depozitate în creier. 
Învățați tinerii să gândească logic, să ”nască idei” și mai puțin să ”zubrească” informația care oricum se uită într-un an doi (sunt convins dacă zic de Formula lui Heron sau Legea lui Ohm toți veți căuta pe net sau în manuale pentru a vă reaminti de acestea și eu am făcut-o, nu prea am avut ocazia să o utilizez în domeniul de activitate...).

Faceți din tineri persoane inteligente, persoane cu logică, persoane cu tendințe de a folosi informația nu pur și simplu de a o cunoaște.
Nu de alta, dar am impresia că tendința e de a crea din tineri Enciclopedii inutile care cunosc multe dar nu pot să-și utilizeze cunoștințele, depozite de informație, deseori inutilă...

La subiect:


luni, 21 mai 2012

Despre porci



Astăzi am fost martorul cum un idiot(varianta cenzurată) era cât pe ce să lovească un copil pe trecerea de pietoni (str. Mateevici - Pușkin).
Viteză, vorbea la telefon și nici în pix nu-i era de fetița de vreo 10 anișori care traversa regulamentar strada.

De acord, omul e vreun businessman ceva, vinde ”petrușka” pe la piață și puțin îl interesează soarta unui copil care putea să nu ajungă astăzi acasă.

”Pofighizmul” la moldoveni ajunge să atingă culmile, în special la unele specii rare de ”porcălani” care consideră banul mai presus de lege și de viața unui om.

Voi sesiza Poliția Rutieră în legătură cu evenimentul, dar intuiția-mi spune, în cel mai bun caz, acest moment va aduce un surplus financiar unui colaborator de poliție.

Individul cu pricina era într-un Mercedes ML K AD 009


joi, 26 ianuarie 2012

Parlamentul expus unui atac de tip raider

Parlamentul Tinerilor este expus unui atac ”raider” cu participarea inaltilor demnitari de stat.

Ce vreai sa devii Ionele?
Raider tata, raider...

Voi utiliza notiunea de ”raider” din simplul considerent, daca angajatul meu, prim-ministrul (da e angajatul meu, primeste salariul din banii publici si e angajatul cetateanului) imi da definita de ”raider” gasita pe internet pe undeva, de ce n-as folosi-o si eu?

Ne amintim de unele probleme recent aparute in Parlamentul Tinerilor, proiect administrat de ”Institutul Tanarului Guvernator” (presedinte - Sergiu Bejenaru).

Sunt unele probleme la capitolul ”autointitulare” in calitate de presedinte pe viata a acestui PT, de catre coordonatorul proiectului - Segiu Bejenaru, care din bunul-simt si buna practica civica nu avea dreptul sa o faca. De aici si aparuse unele reactii mai putin pozitive la adresa coordonatorului. Cel mai interesant e faptul ca in sustinerea tinerilor revolutionari din cadrul PT a iesit anume Tudor Darie, consilierul d-lui Vlad Filat.
Si cum era de asteptat, invinuirile au inceput sa fie trecute artificial de la Sergiu Bejenaru catre presedintele Marian Lupu.

In scurt timp a aparut un ”pseudo-ONG”, numit ”Parlamentul European al Tinerilor” (foarte sugestiva denumirea cu zero la cont activitati, ONG inregistrat in special pentru o schema politica). Nu e de mirarea ca presedintele acestui ONG e Ion Butmalai, da, da, feciorul controversatului deputat Ion Butmalai.

Acestia incearca fraudulos sa preia proiectul PT de la ”Institutul Tanarului Guvernator”.
Si mai mult, implementarea schemei se incearca a fi cu ajutorul vicepresedintelui Parlamentului Republicii Moldova- dna Liliana Palihovici.
In scurt timp dupa inregistrare, ”Parlamentul European al Tinerilor” vine cu o scrisoare catre vicepresedintele Parlamentului RM unde solicita ”ajutorul in semnarea acordului de colaborare cu Parlamentul Republicii Moldova”.
Dna Palihovici vine cu o solicitare in adresa d-lui Fetescu, unde se propune semnarea acordului in contextul ”strategiei de colaborare cu societatea civila”(cel mai interesant e totusi, ONG-ul inregistrat la data de 20 aprilie 2011 vine cu o solicitare dupa 2 saptamani de existenta (8 mai 2011) unde usor se accepta semnarea acestui acord).

Concluzia poate fi una simpla, scandalul creat artificial in aceasta structura civica e cu ajutorul PLDM-ului, scopul e unul: preluarea proiectului sub egida acestui partid.

Cu atat mai mult, facem cateva legaturi logice.

  • S-a creat artificial conflictul. S-au manipulat niste tineri care idee nu au ca fac jocul unui partid, au mai iesit in conferinte de presa, au mai asaltat presa cu mici proteste, au patat imaginea PT si pare a fi bine.
  • Apar comentarii pe retele de socializare genurile de vina se face si Marian Lupu, ca nu le tine ”krisha” la ”gasca” adunata in jurul feciorului deputatului Butmalai. Era de fapt de asteptat. Cum sa nu profite PLDM-ul de momentul de a atacat prin intermediul persoanelor terte anume PDM-ul si liderul acestuia.
  • In paralel se inregistreaza un ONG simbolic.
  • Se scrie o scrisoare oficiala catre vicepresedintele Parlamentului unde genurile tinerii solicita ajutorul in semnarea acordului de colaborare intre Parlamentul RM (fiti atenti) si ONG-ul respectiv (contract exclusiv nu alta).
  • D-na Palihovici, in contextul colaborarii cu societatea civila solicita sa fie semnat acordul respectiv care in scurt timp va permite preluarea proiectului Parlamentul Tinerilor si utilizarea acestuia in scopuri politice (electorale).

Deci: gestul respectiv nu poate fi nimic mai mult decat o actiune de prost gust in care participa alesi ai poporului.

Putem trasa cateva concluzii:

  1. Functionarii de rangul dnei Palihovici participa in jocuri murdare, ce da dovada de lipsa moralitatii.
  2. Consilierii de genul Tudor Darie - posibil nu au altceva de facut si se implica in jocuri de copii, crezandu-le drept lupte si simuland planul ”Barbarossa”.
  3. Daca esti fecior de deputat ti se permite totul, chiar semnarea acordului cu Parlamentul RM, o ambitie de copil poate fi implementata cu ajutorul tatalui deputat.
  4. In scurt timp daca nu vom avea ”carnet verde” nici paine nu vom putea cumpara (de fapt dupa ultimele miscari de la ”Franzeluta” poate fi aproape de adevar).
Asa ca d-le premier, nu cautati raiderii, ei sunt in partidul Dvs. si cred ca o cunoasteti mai bine decat mine, hotul striga hotul si inca mai cere si demisia procurorului.

Si inca ceva...
Putin ma intereseaza cum gestioneaza Sergiu Bejenaru proiectul, chiar nu e de domeniul meu, nu-l finantez din banii mei si nici din bugetul de stat nu e finantat.
Alta e problema, ca in RM unii se umfla in penele puterii si isi permit prea multe.

Acum l-as intreba pe d-ul premier, care e diferenta intre guvernarea comunista care utiliza tehnici KGB-iste pentru a controla orice sfera de activitate si respectiv partidul sau, consilierii si colegii sai, care folosesc aceleasi tehnici murdare pentru a controla orice miscare in acest stat?
In zadar mai vorbim despre democratizare, libertate, societate civila, integrare europeana atunci cand politizam totul in jurul nostru si expunem unui control direct.
Si iarasi, putin ma intereseaza problema aparuta la ”Institutul Tanarului Guvernator” (printre altele am si eu cateva momente subiective de a fi suparat pe ITG), dar societatea civila trebuie sa cunoasca putina, catusi de putina autonomie pentru a se dezvolta in directia sa normala.

Imi este greu deja cand politicul se infiltreaza peste tot. Mai lasati oamenii sa respire putin. Nu de alta dar e caraghios gestul respectiv, unde un fiu de deputat isi face interesele cu ajutorul tatalui si partidului respectiv, se infiltreaza si politizeaza chiar probleme de acest gen.
Actiunea respectiva demonstreaza inca o data ca nu poti trai normal in tara asta daca nu esti sub ”krasa” unui anumit partid. Si chiar daca e vorba de un moment nesemnificativ, daca e mai putin important pentru alegerea sefului statului si cresterea economica, totusi e un moment de principiu care spune in esenta multe.

Rusine d-le Filat, rusine ca aveti asa oameni in partid, de fapt nimic de mirarea, oamenii cu morala de mult au parasit PLDM-ul.

P.S.
Dati-le pace oamenilor sa respire normal...







miercuri, 25 ianuarie 2012

Astrologul Dodon


Dodon a descoperit ca 29 februarie e o data-n 4 ani, Evrica !!!

Partidul Socialistilor se stinge. Ce-i drept nici n-au prea avut multe file in istoria acestui pseudo-partid, dar fie. Dodon a mai tras cateva procente de simpatie (care se datoreaza Alegerilor Locale si transferului de imagine de la PCRM), dar care incetul cu incetul se scurg in timp.
Fiecare minut e pretios pentru deputatul Dodon, e constient ca pierde si cea simpatie mica pe care o avea din partea electoratului si in scurt timp va ajunge in minus.

Iata si de unde porneste insistenta acestuia de a stabili cat mai curand data alegerilor, simularea unor negocieri ca in ultima instanta sa se ajunga la anticipate.
Ambitia si visarea eterna a politicienilor il imbata cu apa rece si-l trimie in campul de lupta cu speranta ca va castiga ceva, catusi de putin, cel putin pragul sa-l treaca.
Nu vreau sa-l dezamagesc pe d-ul Dodon, cum s-ar zice, lasati copii sa viseze... electoratul e cel care-l va trezi la realitate, lasand-ul in nedumerire: ”ce s-a intamplat d-lor, de ce nu am trecut pragul electoral ?”

Vreau sa aduc cateva explicatii la brasoavele lui Dodon:
Minciuna Nr.1
Cica Dodon ar fi gata sa voteze o candidatura ”apartinica” propusa de societatea civila, de AIE, de PCRM etc.
Mintiti perfect d-le Dodon.
In primul rand mi se creeaza nedumerirea cand aud din gura lui Dodon notiunea de ”societate civila”. Ma intreb ce intelege ”marele intelept” sub aceasta compozitie de cuvinte?
In primul rand: societatea civila e relativa in gura politicienilor, intuiesc ca inteleg in aceasta forma cativa analisti cu stampila de ONG in buzunar, alimentati din bugetul unui sau altui partid. Ori un sondaj pe facebook unde participa Ionica si 10 prieteni ai acestuia.

Pentru iluminarea d-lui Dodon.
Alegerile sunt cea mai clara, cea mai legitima si legala optiune a societatii civile, majoritatea AIE e o dovada in acest sens si nu mai cautati asa zisa societate civila.

Minciunea Nr.2
Candidatul apartinic.
Pana-n prezent, d-ul Dodon nu a adus niciun argument functional in favoarea candidatului apartinic, de ce ar fi mai bine ca RM sa aiba un Presedinte fara apartenenta de partid, ar avea de la asta RM o crestere economica, s-ar integra mai rapid in UE, ar stopa migratia cetatenilor, ar pune capat luptelor politice, nimic... pur si simplu vorbe goale, ambitii de doi bani.
Dodon deja a mentionat, ca doreste ”reformatarea AIE” cu orice pret. Asa deci, d-le Dodon, de ce nu o spuneti direct, ca de fapt impuneti conditii fantastice pentru a destrama AIE-ul. Ar fi incorect in acest caz, optiunea majoritatii parlamentare sa fie modificata in favoarea unei conditii impuse de un... de fapt un grup fara legitimitate daca tinem cont de faptul ca Dodon e un fugar din PCRM si nu are legitimitate, nu are votul cetatenilor. Nu e democratic asa d-le Dodon, nu e democratic....

Cu alte cuvinte, Dodon isi da prea multa importanta si cea mai mare problema ca AIE-ul il baga-n seama. Dodon trebuie evitat, sub orice forma posibila. Oricum specia numita socialisti e pe cale de disparitie in RM, ii  mai lasam cateva luni pana si Dodon va uita de existenta sa ca politician si totul va fi bine.

Multa bafta d-le Dodon si va recomand sa mai deschideti cate o carte de politologie, zice lumea ca ajuta.