MOTTO

Viețile noastre se încheie în ziua în care ramânem tăcuți în privința lucrurilor care contează...

joi, 15 decembrie 2011

De ce nu este ales preşedintele Republicii Moldova?

foto: inprofunzime.md


Viața politică permanent a fost dominată de imprevizibil și necunoscute.

RM nu este o excepție în acest sens, dimpotrivă, este un caz relevant de studiu în ceea ce ține maturizarea clasei politice.
Ori, în ultimii 2-3 ani asistăm la un moment de maturizare, de formare, de cizelare a clasei politice moldovenești. E momentul când se instituționalizează anumite comportamente a elitelor, când ciocnirile politice sunt deja măsurabile, previzibile, dar în primul rând gândite prin prisma intereselor și rezultatelor posibile.

Anul 2009 a adus în RM o nouă etapă în istoria politică. A adus noi actori și noi tehnici de comportament politic. Partidele politice formate în jurul unor lideri, sau grupuri de interese investesc tot mai mult în domeniul promovării și PR- ului, tacticile politologice au devenit tot mai importante în procesele decizionale ale partidelor politice, iar interacțiunile și fenomenele politice s-au intensificat radical.

Politicienii gândesc fiecare pas politic, fiecare declarație publică. Mass media a suferit schimbări în sensul mediatizării evenimentelor publice, interpretării acestora dar în primul rând – manipulării opiniei publice.

Astfel, alegerea Șefului Statului este un moment foarte și foarte important în calculele politice ale actorilor importanți din RM. Precedentul istoric numit Vladimir Voronin și guvernarea comunistă au introdus o normă neinstituționalizată dar care funcționează la nivelul vieții politice și anume – Președintele RM este privit ca ierarhul superior, ca politicianul Nr. 1 din RM. Desigur acest fapt se datorează anume concentrării puterilor legislative și executive la Preșidenție (în timpul președintelui Voronin). Societatea din RM este una de tip tradiționalistă, predispusă spre dominare, o societate care are nevoie de un stăpân în care se vede salvarea, vede soluționarea tuturor problemelor de ordin personal.

Astfel, funcția de președinte oferă în primul rând un raiting în creștere, un procent avansat de credibilitate și desigur mai puțină responsabilitate executivă. Funcția de președinte oferă stabilitate și creștere pentru un partid pe o perioadă de cel puțin 8 ani.

Trecând la exemplificare și analiza empirică putem deduce câteva momente importante.

PCRM-ul nu are numărul necesar de voturi pentru a alege președintele, aceștia fiind în opoziție parlamentară față de AIE și AIE 2. Pierderea funcțiilor cheie, resurselor administrative duc în cădere liberă PCRM-ul. Așa cum cetățenii RM sunt devotați unui singur partid și anume "Partidului Puterii", acest fapt duce la migrări masive de la PCRM spre unele partide AIE. PCRM-ul pierde lent terenul, un președinte ales, 4 ani de opoziție, ar duce și mai mult la scăderea raitingului PCRM. Tocmai acesta este motivul ce reține PCRM să dea votul pentru un candidat AIE la funcția de Președinte al RM.

PLDM – ul. Liderul acestuia, Vlad Filat, deține funcția de prim-ministru, votul de încredere fiind acordat de partidele AIE. În această postură, premierul își permite o creștere a raitingului în baza unor campanii de comunicare bine gândite. Strategic, Vlad Filat s-a poziționat în topul credibilității și popularități. Așa cum tendința în domeniul politic este spre mai mult, spre deținerea puterii politice de unul singur(cu referire la partid politic), PLDM-ul își dorește o creștere a procentului în baza reorientării electoratului de la PL, PDM și chiar PCRM. Acordul AIE și AIE 2 oferă posibilitatea ca PDM-ul să înainteze candidatura la funcția de șef al statului. Liderul liberal-democrat sesizează bine momentul că, alegerea șefului statului va pune cu timpul în umbră funcția de premier, și va oferi teren de creștere pentru PDM. Anume acest moment face ca în unele cazuri, PLDM-ul să joace dublu.

PDM - ul. Un partid care a trecut prin reforme multiple începând cu anii 2007-2009. Un partid care creează concurență reală PCRM-ului pe segmentul de stânga a eșchierului politic. Liderul Marian Lupu este candidatul PDM la funcția de președinte, un politician ce se bucură de o credibilitate și o popularitate avansată în rândul cetățenilor RM. Marian Lupu creează premize viabile de creștere a procentului PDM, dar și a sferei de influență în domeniul politic. Tergiversarea alegerii șefului statului este legată și de frica altor actori politici de a vota un lider de talia lui Marian Lupu la funcția de șef al statului.

PL – ul, un partid care s-a aliat PDM - ul pe interiorul Alianței, în urma presiunilor indirecte de reorientare a electoratului acestuia spre PLDM. Liberalii susțin candidatura liderului democrat Marian Lupu, dar și menținerea cursului AIE.

Astfel, interesele partidelor politice duce la tergiversarea alegerii șefului statului.

O altă latură a acestei probleme este comunicarea și negocierile ineficiente dintre partidele parlamentare. Conflictul cu suma "zero" este valabil pentru actualele polemici politice.
Interesele de partid prevalează în fața intereselor naționale, ori, societatea civilă nu este îndeajuns pregătită pentru a depista aceste nereguli în comportamentul politic deghizat și mascat cu ajutorul campaniilor de PR. Societatea civilă ar trebui să penalizeze aceste acțiuni care deviază de la promisiunile electorale.

Așa deci, putem conchide, nealegerea șefului statului se datorează mai multor factori și anume, procesul de maturizare care de abia acum atinge clasa politică din RM, relațiile și comunicarea ineficientă dintre partidele parlamentare, ambițiile și interesele personale sau de partid a unor lideri politici, nepregătirea societății civile de a penaliza acțiunile populiste a clasei politice.

Oricum rămânem a fi optimiști, credem în continuare în cursul bun al evenimentelor și soluționarea problemelor existente, mai devreme sau mai târziu.

marți, 6 decembrie 2011

Give everyone a smile


"Be so strong that nothing can disturb your peace of mind. Talk health, happiness, and prosperity to every person you meet. Make all your friends feel there is something special in them. Look at the sunny side of everything. Think only of the best, work only for the best, and expect only the best. Be as enthusiastic about the success of others as you are about your own. Forget the mistakes of the past and press on to the greater achievements of the future. Give everyone a smile. Spend so much time improving yourself that you have no time left to criticize others. Be too big for worry and too noble for anger."    Christian D. Larsen

luni, 5 decembrie 2011

Comunic - deci exist


Cuvantul e un mijloc imperfect de comunicare”- Camil Petrescu

Comunicarea e un raport, e interactiune, schimb de materie, exprimare, degajare...

Comunicarea e raportul esential al societatii, e relatia creativa in tot ce ne inconjoara, comunicarea e viata, insasi viata e comunicare...

Sunt fascinat de acest subiect, il consider vital, e o parte a vietii, nu-mi pot imagina viata fara comunicare, nu cred in existenta fara comunicare.
Comunicarea e in tot ce ne inconjoara, e tot ce percepe creierul dar poate si mai mult, tinand cont de interactiunea inexplicabila dintre persoanele apropiate care comunica la distanta fara a interactiona in mod direct, in mod fizic.
Comunicarea poate fi perceputa in tot ce ne-nconjoara, vestimentatie, culoare, sunet, miscare, privire, gest, atitudine etc.
Orice ”miscare” sau ”forma” produsa de un emitator poate fi considerata comunicare, insasi organismul uman este un sistem bazat pe comunicare.
Omul e mereu in proces de comunicare: fie rationala, fie irationala.
Mereu suntem in interactiune cu cineva sau ceva, aceasta perceptie nu e nimic altceva decat decodificarea unui mesaj.

Pentru a intelege rostul comunicarii, valoare acesteea, voi propune mici experimente:
  1. De la inceput incercati o zi sa nu vorbiti cu nimeni (cea mai uzuala forma de comunicare), dar absolut cu nimeni(va asigur, nu veti reusi sa rezistati o zi) si totusi incercati o ora a tacerii.
  2. Acordati o zi pentru tacere, deconactati telefonul, nu atingeti calculatorul si uitati de televizor, stati singur in casa, de dorit nici lectura, nimic.
  3. Incercati sa nu vorbiti cu ”voi insiva”, sa va detasati de tot, de orice idee, de orice gand, de orice amintire.
    Practic e aproape de imposibil.
    Explicatia e simpla, avem nevoie de comunicare pentru a da ”combustibil” EU-ului din noi, pentru a permite gandurilor noastre sa fie propulsate, sa fie transformate in materie.
    Prin comunicare am inteles lumea din jurul nostru, prin comunicare apar ideile, prin comunicare se creeaza; comunicarea ne defineste ca oameni in ultima instanta.
Voi incarca pe viitor sa descriu cateva forme de comunicare, cateva aspecte legate de aceasta si desigur voi incerca sa aduc cateva sfaturi, sper eu, utile pentru eficientizarea comuncarii, sub orice forma n-ar aparea aceasta.

Va urez multa bafta si desigur vin cu sigestia, interactionati mai des, comunicati mai mult, creati frumosul prin comunicare.

P.S.
Comunicati mai mult, dar cu mult mai mult cu persoanele dragi, cu prietenii, rudele. Uneori,din pacate si spre marele meu regret poate fi prea tarziu, viata isi are cursul sau ireversibil.

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Dezamagirea

Apus

Dezamagirea - o stare interesanta dar si neplacuta in acelas timp.

De fapt, ”dezamagirea”  nu e nimic mai mult dacat pierderea unor iluzii, o deceptionare in ceva sau mai degraba in cineva.

Problema e ca, iluzia tot de noi este creata, tot noi nutrim speranta ca ulterior sa o pierdem.
La sigur e legata de diferenta dintre persoane, diferenta de idealuri si desigur atitudinea dozata cu subiectivism.
Si totusi, dezamagirea creeaza o stare de nihilism, o stare de confuzie si dezorientare, se pierde ”harta”, se pierde ”busola”, lumina se stinge si nu ramane nimic mai mult decat o cale spre ”nu stiu unde” si ”nu stiu ce”...

Nimic iesit din comun, dezamagirea e ceva esential interactiunii dintre oameni(totusi percepem viata diferit), probabil ceva legat de varsta - uneori ne pierdem anumite idealuri fara a ne intreba de ce mai ieri credeam in ele.

Bafta si nu fiti nici obiectul, nici subiectul dezamagirii...

P.S.
Ma ”rupe” la filosofie

vineri, 2 decembrie 2011

Scrisoare catre Mos Craciun


Buna ziua draga Mos Craciun.

Va scriu, eu - ”cetatean al RM”.

Am fost cuminte in acest an, am tolerat conflictele dintre politicieni, am rabdat problemele social-economice, am trait(am incercat sa exist) de la salariu la salariu(chiar daca e mic), am petrecut la gara, parinti, frati, prieteni, soti - care au ales strainatatea in speranta unei vieti mai bune, am urmarit cu atentie show-urile guvernantilor nostri, am trait si traiesc cu speranta, ca intr-o zi, intr-o buna zi se va schimba ceva in tarisoara noastra draga si vom trai mai bine; noi, cetatenii RM - o mana de oameni care in ultmul timp am fost dati uitarii, tara in care fericirea, bunastarea si progresul nu au ”loc de parcare”.

Si totusi sper mult, dar cred chiar in schimbare, cred in schimbari spre ”un bine” asteptat cu nerabdare de noi toti, de acel bine care-l asteapta copilul care deja constientizeaza problemele cotidiene, maturii care muncesc cu speranta in ziua de maine, batranii- care unii cu regret pleaca din aceasta lume neajungand sa vada si sa simta acel ”bine promis”.

Dar noi suntem cuminti, nu ne revoltam, asteptam in ritmul ”spiritului mioritic” sa se produca schimbarea, asa ne este cultura, traditia, asa am fost educati - sa asteptam ca schimbarile sa se produca de la sine, sau cel putin guvernantii sa le aduca, ei doar ne promit de mult timp schimbarea spre bine si noi le dam votul de incredere, ei sunt mai marii nostri.

Se apropie sarbatorile de iarna si noi venim cu rugamintea la tine, draga Mos Craciun, sa ne aduci cadouri.
Nu doresc multe, doresc ca in acest an sa le aduci in dar celor dragi mie(cetatenilor RM), multa fericire, sanatate, echilibru, succese pe toate planurile, un trai decent si fetele noastre sa fie mai luminate de micile fericiri ale veitii.


Iti multumesc Mos Craciun, stiu ca esti receptiv la doleantele ”copiilor” cuminti.

P.S.
Mos Craciun, poate ne aduci si un presedinte inainte de sarbatori.

marți, 29 noiembrie 2011

Legea bugetului sau ”show filatelist”

foto: tribuna.md


Saptamana trecuta, legea bugetului a fost unul din subiectele prioritare.
Si totusi e un stres creat artificial de anumite formatiuni politice (de fapt e o formatiune politica si presa afiliata acesteia).
Explicatia e simpla: PLDM isi doreste aprobarea bugetului in stare de urgenta pentru a trece cu vederea anumite lacune a politicii fiscale si redirectionarea accentului politic de la alegerea sefului statului spre o noua problema, desigur odata aprobat bugetul, PLDM-ul are "mana libera" pentru "voturi tehnice" impreuna cu PCRM-ul.
Practic un sir de argumentele sunt in defavoarea "grupului verde" din Parlament.
  1. Proiectul trebuia sa fie propus de Guvern inca la inceputul lunii octombrie. Tergiversarea acestuia se datoreaza anume Guvernului si responsabil in acest sens nu poate fi altul decat prim-ministrul.
  2. Panica si manipularea creata de PLDM precum ca salariile si pensiile se vor retine daca nu va fi adoptat bugetul sunt false. Bugetul pentru anul 2011 a fost adoptat in aprilie daca nu gresesc, retineri la pensii si salarii nu s-au simtit. Si chiar daca apar anumite probleme, principalul responsabil este prim-ministrul impreuna cu ministrul Negruta.
  3. PLDM joaca dublu (declaratiile oficiale difera de realitatea actiunilor acestuia)
    In primul rand incearca sa puna subiectul alegerii sefului statului pe planul doi. Astfel, pe fundalul tensiunii create in societate in legatura cu nealegerea sefului statului, tensiune creata de fapt din cauza PLDM-ului in primul rand (cochetarii acestuia pe toate planurile cu PCRM si evitarii unei pozitii ferme), pe acest fundal tergiversarea alegerii sefului statului va crea premize pentru invinuiri de uzurpare a puterii de stat. PCRM-ul agita si mai mult spiritele in acest sens, chemand populatia la revolte in masa, punand in acelasi cos problema nealegerii sefului statului, uzurparea puterii de stat si problemele social-economice. Nu putem invinui opozitia, e rolul ei sa critice guvernarea si sa caute punctul slab pentru a lovi in aceasta. Problema porneste de la un partid de guvernare care simte stabilitatea functiilor si ultimul sondaj ii sugereaza putin optimism in acest sens (cu referire la PLDM desigur). Astfel orice incercare de uzurpare a puterii de stat va duce la orientatea vectorului de probleme spre o formatiune politica, in acest caz imaginea Presedintiei, fie chiar daca e presedinte interimar, oricum se rasfrange asupra liderului PDM Marian Lupu si Partidului Democrat.
    Sesizand un pericol eminent din partea PDM, luand in calcul si subiectivismul relatiei Filat-Plahotniuc, PLDM nu ezita sa atace sub orice forma aliatii de coalitie guvernamentala.
    E o lovitura dubla. PL si PLDM au tangente la anumite segmente de electorat, prin slabirea PL-ului creste desigur PLDM-ul. In acelasi sens e lupta cu PDM-ul, electoratul dar si imaginea liderilor Marian Lupu si Vlad Filat.
  4. PLDM-ul joaca murdar, asa cum de fapt a si inceput actunile sale machiaveliste de la crearea aliantei. Interesul de partid, sau si mai mult, uneori e pus sub semnul intrebarii interesul de partid atunci cand un sir de politicieni de talie importanta au parasit partidul, iar reactia a fost "zero" in sensul anumitor reforme interne.
    PLDM ramane a fi un partid cu tactici autoritare in sensul cultului personalitatii si democratiei formale de partid (vom reveni la acest subiect).
    Asa deci, interesul subiectiv al unui lider de partid, care printre altele a ajuns sa detina o functie publica datorita voturilor AIE, pune in pericol actualul format de guvernare si totodata reformele si obiectivele stabilite.
  5. Legea bugetului nu e decat un pretext pentru a se "spala pe maini", odata votat, PLDM-ul va reveni la acele "voturi tehnice" impreuna cu PCRM-ul (care nu pierde nicio posibilitate de a ataca AIE, de a slabi alianta).
  6. Legea bugetului care incearca sa fie "bagata pe gat" in regim de urgenta va favoriza prin politica fiscala anume ministerele pldm-iste. In plus, e pusa sub semnul intrebarii eficienta politicii fiscale. Astfel e nevoie de o perioada rezonabila de timp pentru a fi pus in discutie proiectul propus de Guvern.
Astfel, putem conchide, legea bugetului nu e problema stringenta la moment, cu atat mai mult ca responsabilitatea nerespectarii termenilor de timp, tine nemijlocit de premierul Filat.
Problema imediata e alegerea sefului statului, problema care afecteaza subiectiv majoritatea populatiei, de altfel problema artificial creata prin dezinformarea si manipularea societatii (in acest sens, vina o poarta intreaga clasa politica care pune in umbra instabilitatii politice problemele social-economice ale RM).
"Vox populi -vox Dei".
Stimati politicieni, societatea doreste stabilitate politica, societatea isi doreste un Presedinte...

    luni, 14 noiembrie 2011

    S-a scumpit berea


    Ieri seara, un prieten a servit o bere in valoare de 100 euro.

    Cam atat l-a costat o bere servita si o intalnire cu ”mult stimatii” nostri reprezentanti ai politiei rutiere.

    Imi pare bine ca politia rutiera este recepetiva la nevoile oamenilor, la criza economica si desigur pun amenzi cu reducere.
    Imi pare  bine ca soferilor le place receptivitatea politiei rutiere, incalca cu regularitate, mai arunca un ban in bugetul ”familiei MAI” si desigur viata merge mai departe.

    Vin cu propuneri catre Politia rutiera:
    • sa faca discount card-uri pentru soferii ce achita regulat amenzile directe,
    • politistii sa fie echipati cu aparate de casa, sa fie o dovada pentru soferul ce a achitat amenda, in caz ca se mai intalneste cu reprezentantii politiei rutiere,
    • sa fie anuntate public taxele neoficiale care trebuie achitate in caz de incalcare a regulamentului rutier(trebuie informati oamenii),
    • platile sa fie posibile prin transfer, card si doar in valuta nationala (pentru comoditatea soferilor).
    Urez multa bafta politiei rutiere, mult stimatilor nostri aparatori ai legii si dreptatii in traficul rutier. 
    Baieti, sunteti bravo, aveti o imagine de necontestat, sunteti dreptatea si legea in tara asta.
    Iar in ceea ce tine de mita, de amenzi directe in buzunarul politistului sau alte minciuni care circula in legatura cu politia rutiera, nu cred, sunt barfe si societatea o face din invidie, din invidie pentru corectitudinea si valoarea ce o aveti in voi. 

    Si totusi, putin mai serios.

    Publika lanseaza campanii interesante, e buna ideea cu siguranta in trafic, ONG-urile incearca sa convinga soferii sa nu incalce regulamentul circulatiei rutiere, guvernantii maresc amenzile si totusi numarul accindetelor ramane constant.

    Am auzit zeci de idei referitor la siguranta traficului rutier, analize si rapoarte, campanii si bani investiti, conferinte si spoturi, dar rezultatul pare a fi acelasi: accidente, morti, raniti, accidente...
    Nu invinuiesc doar politia rutiera, e vinovat in primul rand soferul care incalca regulamentul circulatiei rutiere si desigur din considerente economice e predispus sa achite o ”amenda directa” politistului.

    ”Solutia” e simpla.
    E de ajuns ca soferii sa nu incalce regulamentul, sa fie constienti de actiunile lor si consecintele posibilie si...desigur nici amenzi nu vor primi, nici politistii nu vor fi in ispita pacatului numit MITA.
    E atat de simplu; dar totusi complicat ca acest comportament sa fie constientizat de fiecare sofer.

    Va urez drum bun, minte lucida si atentie la volan.

    vineri, 11 noiembrie 2011

    Falsitate si formalism


    Traim intr-o lume plina de formalism, falsitate, minciuna, prostie si ipocrizie...

    Ma irita prostia, in special prostia tupeista care-si face publicitate la tot pasul.
    Ma irita oamenii care nu tin la valori, care nu au valori, care traiesc o viata de dragul unor activitati minuscule si neimportante in esenta.
    Ma ingrozeste uneori rautatea si salbaticia unora, comportament care da dovada de neomenie.

    Incerc sa vad doar partea pozitiva in oameni, sa pot invata ceva de la ei si desigur sa fiu in interactiune pozitiva.
    Dar gasesti unele persoane pustii, pustii in suflet intrucat nu poti descoperi nici cea mai mica parte a acelui pozitiv omenesc cautat.
    Mereu am fost de parerea, ”oamenii trebuie priviti ca scop si nu ca mijloc”, dar desori te pomenesti in situatia sa fii tu abordat ca acelas mijloc, sau insasi faptul, sa fii folosit si ... aruncat.

    Ma opresc totusi putin la formalismul de care pomeneam anterior, acel formalism si falsitate care ma ”scoate de pe fix”, care-mi provoca deja stres si dezgust.
    Am impresia ca suntem la o piesa de teatru unde oamenii joaca fix dupa un scenariu scris de un ”autor inadecvat”, unde ficarea abordeaza ”legea junglei” si interpreteaza libertatea in felul cum ii este comod sau de fapt cum ii permite inteligenta sa constientizeze aceasta valoare esentiala a democratiei.
    Ma intalnesc des cu persoane care par a fi blandetea, bunatatea si calmitatea intruchipata dar de fapt sub aceasta masca se ascunde ferocitatea, stresul si aiureala.
    E o masca atribuita pentru a crea impresii, o incercare formala de a ascunde adevarata persoana care sta in spate, care iese la suprafata doar in momentele cand ii permite conjunctura. Pentru astfel de persoane e cu mult mai usor sa joace teatru, sa fie inchistate, decat sa-si schimbe propria personalitate.
    Persoane slabe de fapt.

    Comportamentul ”prea pozitiv”, pentru a lasa impresii bune, creaza un dezechilbru cu EU-ul propriu care explodeaza la un moment dat, da de stire ca sistemul nu functioneaza corect.

    Nu cred si nu voi crede in faptul ca oamenii nu se pot schimba, ca nu-si pot schimba comportamentul spre bine, spre corectitudine si adevar.
    Dorinta, forta de convingere si caracter, asta da, aceste elemente pot lipsi, astfel persoanele se arunca intr-un spatiu dominat de  negura rutinei si formalismului.

    Persoanele false cauta sa creeze doar impresii, sunt deranjate de atitudinea celorlalti fata de ei, ”ce va zice cutare x sau y despre mine, ce parere am lasat, cum oare ma vorbeste lumea?”
    Sunt persoane exagerat de legate de aspectul fizic, de felul cum arata si desigur mai este si doza de narcisim care isi face aparatia destul de des.

    Pot continua aici, pot scrie multe despre falsitatea care ne inconjoara, de faptul ca oamenii nu sunt reali, da nu sunt reali, sunt doar imagini create in baza unui film, unei carti citite sau pur si simplu imaginea unui ”superom” sau ”superfemeie” care incearca sa lase cu ”gurile cascate” pe toti.

    Ei si?
    S-a creat impresia, mai ”vorbeste gura lumii” de bine sau mai putin bine, dar persoana ramane aceeasi, cu dublu comportament, cu stresul ca ceva nu merge bine, disconfortul cu noua masca aleasa (gandidu-se ca arata mai bine in noua ipostaza, poate mai serioasa e persoana, sau poate e mai matura nu pot sa stiu).

    Sunt obosit de aceste comportamente, vreau o lume mai buna, vreau o lume mai simpla si mai adevarata, vreau oameni vii si reali  in jurul meu, vreau personalititi adevarate care apreciaza viata in valoarea sa frumoasa si interactioneaza  cu mediul social din perspectiva atitudinii pozitive fata de semeni.
    Si iarasi, reiterez speranta mea, speranta mea intr-o lume mai buna, mai binevoitoare, mai amabila, mai corecta, care are tendinta spre bine, spre frumos si adevar...

    Cautati valoarea in voi, cautati personalitatea reala care o ascundeti in umbra formalismului, cautati adevarul, viata e prea scurta pentru a fi traita gresit.

    P.S.
    Totusi cred ca omul este bun de la natura...

    miercuri, 9 noiembrie 2011

    Culmea ipocriziei

    foto: timpul.md

    ”Vizita cea de taina” de la Bruxelles a ”grupului mistic” Filat-Dodon-Greceanii a fost interpretata la Chisinau ca una benefica, ca o incercare de binecuvantare a candidatului ”neutru” la functia de presedinte al RM, o ”solutie” viabila si actiune concreta a ”adevaratilor patrioti” ai acestui stat.

    Stirea recent publicata pe HotNews da peste cap declaratiile premierului si deputatului Dodon.
    De fapt Comisarul european pentru Extindere si Politica de Vecinatate, Stefan Fule,  se afla intr-o vizita oficiala in Serbia.

    Sa presupunem ca totusi cineva a crezut in intalnirea ”pur intamplatoare” la un ”suc rosu si un ceai verde” a premierului cu deputatul Dodon (cu toate ca aceste declaratii creeaza impresia ca cineva te are de prost).

    Atunci as vrea sa vad cum reactioneaza la acest fapt atat premierul cat si ex-comunistul Dodon.

    De fapt totul e simplu ca buna ziua.
    Din start scriam despre legaturile nedeclarate dintre Dodon- Filat si desigur Moscova, dspre fabrica de vinuri de la Cojunsna(ce apartine dnei Greceanii) si ajutorul din partea MAIA, despre cochetarea Filat-Dodon.
     Au mers impreuna la Bruxelles, au mai pus tara la cale, au mai facut niste cumparaturi, au mai vizitat ”rue d'Amserdam” si au revenit acasa de parca totul asa ar trebui sa fie, mass media loiala va promova binecuvantarea Comisarului, expertii salariati vor comenta in favoarea noastra si desigur cetatenii ne vor crede.

    Nu e chiar asa stimati prieteni, adevarul mai devreme sau mai tarziu iese la suprafata, iese fata reala a clovnilor politicii moldovenesti, ajunge atata minciuna si declaratii de doi bani, avem nevoie de actiuni concrete si sinceritate in fata electoratului.

    Promit ca Zinaida Greceanii nu va deveni Presedinte !!!

    Foto: europalibera.org

    In ultimele zile, grupul ”Dodon” sau ”Solutia” este hrana spirituala a mass media si analistilor politici.
     
    Toti vorbesc de (a)plecarea ”grupului Dodon”, unii isi pun speranta pentru a evita alegerile anticipate, altii se intreaba nedumeriti cine sta in spatele acestei miscari, in care partid va intra Dodon, va vota pentru candidatul AIE etc.

    Ei si?
    A parasit randurile comunistilor, sa fie sanatos.

    Ma uimesc cateva reactii:
    1. Analistii politici, marii nostri experti incearca sa faca preziceri ”nostradamice” si sa descifreze ”enigma secolului”. Nu alta, dar am impresia ca AIE-ul a cazut deja in umbra iar deputatul(simplul deputat) Igor Dodon este etichetat cu forte miraculoase si extraterestre care va ”solutiona” problema RM(Anatol Taranu il vede deja simpatic pe Igor Dodon, sper eu in sensul bun al cuvantului).

    2. Mass media se lupta pentru o declaratie sau o o reactie a ”marelui Dodon”. Refuza ProTV-ul, traur, vine in calitate de invitat la Fabrika(Publika) omagiat nu alta(printre altele Dodon isi dadea importanta reusind chiar sa dicteze ”regulile de circulatie” pentru moderatorul emisiuni). Unimedia - in fruntea tag-urilor sta Dodon. Propun mass media sa adune bani mana de la mana si sa ridice  un monument dedicat ”marelui Dodon”(pe langa Lenin undeva).

    3. Politicienii(o buna parte din ei) privesc cu lacrimi de bucurie plecarea lui Dodon, totusi Solutia e Solutie, bravo Dodon, esti speranta noastra, ai usa si geamul deschis in partidul nostru, te rog vin la noi...
    Atunci cand de fapt reactia ar trebui sa fie una simpla, a plecat si mare treaba, el ar trebui sa roada scarile partidelor politice pentru a se ruga sa fie primit intr-un partid sau altul. Nu de alta, dar in cateva luni isi va rezerva loc alaturi de Tarlev, Stepaniuc, Turcanu si multi alti idealisti ai politicii moldovenesti.

    4. Cetatenii - ma refer in mare parte la electoratul care si-a dat votul pentru un partid anticomunist. Din mai multe discutii raman a fi uimit cat de ”bravo” a devenit Dodon peste noapte. Am aflat ca e si un bun economist(de acord, doar un economist bun poate crea scheme de monopol care functioneaza si in ziua de azi), e un politician tanar, de perspectiva si de fapt nu e ca toti comunistii(de acord, in special cand jura credinta in fata lui Lenin cu carnetul rosu in mana si saruta steluta de pe pieptul lui Voronin).

    Chiar nu ma intereseaza plecarea lui Dodon din PCRM, e problema acelui partid si nu vreau nici sa aplaud nici sa-i compatimesc, reiterez, e problema interna de partid.

    Alta e problema, se creeaza impresia ca anume Dodon dicteaza regula in tara si in viitorul apropiat. Vine cu promisiuni ca Marian Lupu nu va ajunge presedinte, isi pune ca scop distrugerea AIE, merge la Bruxelles pentru a primi ”binecuvantarea” UE pentru Greceanii etc.
    Un gen de Superpoliticman al politicii  moldovenesti.


    Totusi as vrea sa ma opresc putin la posibila candidatura a dnei Greceanii.
    De ce AIE-ul ar trebui sa ia ca norma anume regula impusa de un deputat. De ce anume un candidat fara apartenta partinica(nu vreau sa intru in detalii vis-a-vis de notiunea de ”apolitic”, un lucru e cert, doar o persoana care ideea nu are de domeniul politologic poate afirma ca un deputat este apolitic sau un candidat pentru o functie politica poate fi unul apolitic). In acest caz eu as propune ca: medicii sa fie ”amedicali”, soferii- ”asoferi”, profesorii - ”aprofesori” etc. Chiar nu pot intelege de ce se pune atat accentul pe functia de presedinte.
    Stimati prieteni, functia de presedinte este una mai mult simbolica si nu are relevanta pentru domeniul executiv(care este mult mai important la momentul de fata pentru RM).

    De ce NU Greceanii:
    1. Indiferent de faptul, a fost sau nu membru de partid, a avut carnet cu fata lui Lenin sau nu l-a avut, dna Greceanii este si ramane a fi opera PCRM.
    2. Un grup de 3 persoane nu poate dicta regula intr-un Parlament de 101 deputati.
    3. Vreau sa reamintesc de sinceritatea si nevinovatia dnei Greceanii,
      • de faptul ca ex-premierul este in lista neagra a organizatiei Initiativa Civica pentru un Parlament Curat, 
      • de faptul ca Greceanii a prejudiciat bugetul de stat cu sute de milioane de lei,
      • se face responsabila de pierderi de milioane la CEDO,
      • rapoartele Curtii de Conturi au identificat scutiri nejustificate care au prejudiciat bugetul de stat, administrarea defectuoasa a fondului de rezerva a Guvernului,
      • semnarea unor hotarari secrete care asigurau concurenta neloiala,
      • si desigur un moment important ramane a fi cazul fabricii de vinuri de la Cojunsna(Vininvest). La moment, fabrica de vinuri se confrunta cu probleme legate de exportul vinului, in ajutor vine MAIA, un minister sub conducerea PLDM-ului printre altele.
    4. Si cel mai important: totusi ma intreb, cine va vota pentru candidatul Greceanii la functia de presedinte? Raspund, PCRM - exclus sa voteze, PDM - nu va vota, PL-ul nu va vota; ramane doar PLDM-ul si ”Grupul Solutia”. 
    As vrea sa conchid aici. Plecarea lui Dodon din PCRM nu reprezinta relevanta pentru actuala criza politica pornind de la insasi declaratia acestuia ca este pozitionat impotriva AIE(asa deci negocieri cu un rezultat constructiv sunt excluse din start).
    Dodon nu reprezinta nimic mai mult decat un vot in actualul Parlament(raiting-ul unui politician fara functie importanta, este mereu in cadere) si chiar ”Grupul Solutia” nu poate fi un factor care dicteaza regula. Toate declaratiile, deplasarile pe la Bruxelles si Moscova nu ridica putereade influenta a acestui politician.
    Iar in ceea ce tine de dna Greceanii, din start poate fi exclusa din lista potentialilor candidati la functia de presedinte al RM. Chiar daca Dodon mizeaza pe premierul Filat (intalnindu-se la Bruxelles pur intamplator - bancul zilei nu alta) acesta nu-i poate asigura succesul dnei Greceanii.

    In situatia creata as presupune doua scenarii, fie presedintele este ales cu voturile PCRM, PDM  si PL  sau mergem in  alegeri anticipate.
    Dar, poate intre timp si Dodon isi calca promisiunile facute pe retelele de socializare, mai stii, a calcat peste carnetul de membru de ce nu ar face-o si pe asta?

    P.S.
    Un lucru e cert: ”ce e val ca valul trece...”

    vineri, 4 noiembrie 2011

    Doctorand


    De azi sunt doctorand cu acte in regula.

    Voi continua in acelasi domeniu in care am luat licenta si masterul, Relatii Internationale.
    Imi place domeniul, imi plac studiile si simt dorinta de a face studii in continuare.

    Vis-a-vis de acest pas am auzit mai multe reactii, persoane care sunt de acord cu aceasta decizie, persoane care neaga eficienta si sensul studiilor (cu atat mai mult la doctorat) si desigur persoane carora le este paralel de faptul sunt eu la doctorat sau nu :)

    Nu impun la nimeni importanta studiilor,  postuniversitare sau chiar licenta. Fiecare-si alege prioritatile in viata, isi alege calea, isi modifica ”destinul”.

    Este unul din obiectivele stabilite si nu voi ceda, nu-mi place sa cedez, am zis si o voi duce pana la bun sfarsit.

    In oarecare masura sunt de acord, studiile nu sunt un garant al prestigiului social, a evolutiei profesionale sau a bunastarii financiare(chiar dimpotriva, in ierarhia celor mai bogati oameni se afla persoane fara studii superioare).

    Dar, nu traiesc o viata prgamatica, nu sunt interesat in exclusivitate de beneficiile financiare. 
    In viziunea mea, viata trebuie traita corect, in echilibru cu sine insusi, cu propriile valori, cu cei din jur, cu realizarile care-ti aduc placere(prin insasi faptul ca vezi rezultatul muncii tale).
    Uneori chiar sunt iritat de pragmatismul unor persoane, de tendinta de a obtine doar beneficii financiare in rezultatul unei sau altei actiuni, bani, bani, bani... 
    Devenim incetul cu incetul ”slugile” acestui ”bun” si pierdem esentialul - pierdem momentul de a trai cu adevarat viata, de a o trai frumos si interesant.

    As vrea ca oamenii din jur sa traiasca vaiata corect si asa cum le place, sa fie satisfacuti de ei, sa fei satisfacuti de cei din jur, de activitatea lor, sa savureze frumosul si valoarea ce ne-nconjoara, sa caute valoare in ei si sa o pretuiasca, sa fie in echilibru cu ei insisi.




    Cetateanul Dodon

    Foto: timpul.md

    In presa se vehicula de mai mult timp plecarea din PCRM a deputatului Igor Dodon.
    Toti erau in asteptarea momentului decisiv, cand se va produce noua ruptura la comunisti, cand va anunta Dodon plecarea sa, cine e in grupul Dodon etc.

    Si  totusi sunt cateva momente interesante in ceea ce tine plecarea lui Dodon din PCRM:


    1. Discursul lui Dodon a fost unul demagogic si fara continut argumentativ. A fost un discurs axat pe principii, pe idealuri democratice, pe idei misionare etc. Prea multe speculatii la nivelul ”voturilor de aur”, salvarea democratiei, evitarea alegerilor anticipate, interesul cetateanului etc. Din tot discursul, cu mare greu se pot desprinde cateva argumente in ceea ce tine plecarea sa din PCRM.

    2. Dodon a evitat sa atace PCRM-ul si liderul acestuia. Aceasta tacere da dovada de existenta unui sentiment de frica fata de liderul comunist, poate e un reflex conditionat, poate o frica educata sau poate frica de a nu fi scoase la suprafata anumite actiuni si scheme a deputatului Dodon. Ori, deputatul Dodon este exponentul si agentul principal in constructia schemelor de monopolizare a importurilor, scheme care functioneaza pana-n prezent sub acoperirea politica a unui partid din actuala guvernare (nu vreau sa intru mult in detalii in ceea ce tine controlul vamii si interactiunea Dodon-Filat).
      In orice caz, aceasta tacere e o dovada a lasitatii si a unor neadevaruri.

    3. E vizibil faptul, PCRM-ul este in proces de destramare. In primul rand se explica prin scaderea trand-ului acestui partid, o involutie brusca incepand cu aprilie 2009 care se explica prin:
      - PCRM-ul e un partid anacronic cu un lider batran deja,
      - o verticala a puterii care nu permite cresterea calitativa a persoanelor pe intern,
      - birocratizarea functiilor cheie in partid,
      - un partid care avea nevoie de anumite reforme pe intern si care nu le-a aplicat la momentul potrivit,
      - un partid de 2 ani in opozitie,
      - nu mai dispune deja de intrumentele administrative pentru a-si asigura cresterea electorala,

      PCRM e un partid in destramare, un partid care incepand cu 2009 se ”bucura” de abandonari serioase a unor figuri cheie a acestui partid.

    4. Ion Sturza nu in zadar a mentionat in interviul aparut ieri in cotidianul Timpul despre faptul ca: Igor Dodon este exponentul direct al intereselor rusesti in RM...”. Tin sa fiu de acord in acest sens, Dodon joaca strict dupa indicatiile venite de la Moscova, in conformitate cu interesele unui ex-Imperiu care incearca sa-si controleze fostele teritorii prin intermediul politicii interne a acestor state.
      Stranii sunt si vizitele premierului Filat la Moscova, intalnirile acestuia cu premierul Putin si desigur atitudinea reciproc pozitiva intre Dodon si Filat.
    Anumite concluzii pot fi trase din ultimele evenimente si anume: plecarea ”grupului Solutia” din PCRM mai putin e legata de valorile enuntate de Dodon la conferinta de presa. Mai degraba ar putea fi asociate cu o indicatie stricta de a face acest pas. Dodon era acel care insista pe reforma PCRM-ului, un partid aflat in destramare(care va mai avea surprize in urma grupurilor antagoniste Resetnicov - Tkaciuk) si care in ultima instanta sa abandoneze calea reformei fara a aduce nici invinuiri nici explicatii in favoarea plecarii sale.
    Cu toate ca pare un pas in favoarea stabilitatii politice din tara, sunt totusi multe semne de intrebare in ceea ce tine figura d-lui Dodon si legatura acestuia cu Moscova si premierul Filat. Urmeaza sa intelegem acest triunghi interesant, Dodon - Moscova - Filat.

    Dimineata


    Ziua buna incepe de dimineata.

    Fiecare iubeste somnul, la fiecare ii place sa mai stea in pat  inca 5 min dupa ce suna desteptatorul si totusi...
    E cu mult mai bine si mai eficient sa ne trezim dimineata.

    Cunosc bine senzatia, creierul incearca sa se convinga, ”5 - 10 min nu vor influenta agenda, nu va fi nimic iesit din comun daca voi mai dormi putin” - se gasesc zeci de motive si argumente pentru a prelungi somnul.

    Si iarasi e cu mult mai eficient trezindu-ne dimineata, trezindu-ne la ora stabilita.
    Astfel organismul se obisnuieste cu acelasi regim, peste o perioada va treziti automat la aceeasi ora, sunteti mai energici, se naste o pofta si mai mare de serviciu sau alte activitati si in general - primiti o stafisfactie prin insasi faptul ca sunteti o persoana activa.

    Eu spre exemplu, imi aduc argumente in defavoarea somnului, consider uneori o pierdere de timp, desigur placuta uneori, dar totusi incomparabila cu placerea realizarilor.
    Spre exemplu, Churchil dormea 5-6 ore, Napoleon 3-4 ore si multe alte exemple de realizari in defavoarea somnului.

    Asa deci, nu lasati somnul sa va fure din realizari, treziti-va dimineata, cat mai dimineata posibil,veti observa satfisfactia acestui moment, savurati rasaritul soarelui, ceata de dimineata, fetele putin somnorease a celor din jur, savurati cafeaua de dimineata, savurati viata, savurati frumosul din jurul vostru, savurati zambetul persoanei dragi, fiti activi, fiti plini de energie, de realizari si desigur fiti plini de viata.



    joi, 3 noiembrie 2011

    Increderea



    Notiunea e definita ca: 1. sentiment de siguranta fata de cinstea, buna-credinta sau sinceritatea cuiva; credinta 
    2. sentiment de convingere, lipsa de indoiala

    Frumos suna, cel putin la nivel de definitie, de perceptie general acceptata de societate.

    Increderea e o parte importanta a existentei umane.
    E nevoie sa avem increderea in viitorul de maine, in noi insine si in primul rand in persoanele din jurul nostru.

    Increderea da o senzatie de liniste pentru persoane, de siguranta ca ziua de maine va corespunde asteptarilor, viziunilor si obiectivelor stabilite.

    Tousi, natura umana se  mai schimba, se mai adapteaza unor factori noi ca in ultima instanta sa-si modifice valorile si comportamentul.

    Astfel, deseori, spre marele meu regret, ne trezim cu un paradox, cu o metamorfoza a notiunii de incredere.
    In asemenea cazuri, in cazul pierderii increderii, se creeaza un disconfort psihologic, un dezechilibru la nivel de gandire si actiune, ceva se rupe si intram in ”odaia neclaritatii”.
    Fiecare din noi a avut asemenea momente, cand ne pierdem increderea in cineva sau ceva. Se mai intampla, ziceam, natura umana e instabila, insasi viata e instabila si imprevizibila.

    Uneori e dificil de obtinut increderea, dar tin sa mentionez, ca usor, dar foarte usor se pierde...
    Sper sa nu pierdeti increderea, sa nu pierdeti credinta si in primul rand sa nu fiti subiectul in care s-a pierdut increderea...

    Ridicati-ne imunitatea !!!

    Foto: 24h.md

    Declaratia presedintelui fractiunii PLDM, precum ca acestia renunta la imunitatea parlamentara, nu e nimic mai mult decat un gest copilaresc a unei fractiuni aflate intre ciocan si nicovala.

    In primul rand, gestul e o dovada ca cineva s-ar simti cu ”musca pe caciula” si desigur incearca sa o faca pe ”mortul in popusoi cu sacul plin”.

    Doi la mana, sa inceapa cu demisia Sefului Serviciului Vamal, tinand cont de situatia de la vama si cum afecteaza aceasta economia statului, ar fi mult mai logic ca fractiunea pldm sa vina cu o initiativa de demitere a Sefului Vamei decat a Procurorului General.
    Sunt de acord, orice infractiunie sau ilegalitate trebuie pedepsita. Dar mai sunt si unele prioritati.

    As face un sondaj, chiar imi este interesant, de ce este preocupat cetateanul de rand, de atacurile raider - de care nici idee nu are ce-ar mai fi si asta, sau de mita de la vama, de comportamentul vamesilor si desigur, cum sa nu - contrabanda.

    Si inca ceva, daca ar avea mandat sigur pentru 4 ani inainte, daca ar fi stabilitate politica si nu ar fi in agenda politica alegerile anticipate - sunt convins, dar ferm convins, nici in cel mai strasnic somn deputatii nu ar dori sa refuze la acest dar oferit de politic - ”imunitate”.

    P.S.
    Uneori am impresia ca intreg PLDM-ul a participat la un training de populism.
    Daca sunt adevarati patrioti si luptatorin pentru adevar, daca chiar au fost afectati de declaratia Procurorului General, mai bine ar fi sa-si depuna mandatele de deputati, e cu mult mai rezonabil si plauzibil.

    miercuri, 2 noiembrie 2011

    Ma rupe...


    Nu stiu ce e cu ziua de azi, dar simt o energie imensa de activitati, de implicare, de realizari.

    Simt o energie care ma ”rupe” spre a face, a crea, a realiza, spre implicare.

    Poate se datoreaza revenirii la sala, poate reorganizarii anumitor detalii oricum nu mai conteaza  - conteaza finalitatea.

    Nu vrau sa ma dau in explicatii teoretice de unde ar putea veni dorinta, energia si abordarea poztiva, dar un lucru e cert: gandurile, atitudinea pozitiva, modul activ de viata si autodisciplina aduce rezultatele scontate.

    Urez bafta tuturor, zambet pe fata si fiti satisfacuti de viata ;)

    marți, 1 noiembrie 2011

    Stresul




    Stresul e parte componenta din viata noastra.
    Ne este provocat de serviciu, de situatii neplacute, de colegi, de persoane ”inadecvate” dar in primul rand de noi insine.

    Originea stresului si indispozitiei noastre e in noi, e in modul cum abordam viata, persoanele din jurul nostru, problemele si barierele in viata.

    Desigur, de fiecare data gasim sursa problemei, e cel mai usor de facut, problema trebuie sa aiba si un agent.
    Usor identificam persoana, punem la spatele acesteia carul nostru de probleme si parca putin, dar putin ne este mai usor.

    Eu sper, oamenii se vor obisnui sa gaseasca problema in ei, sa inteleaga ca tot ce se intampla cu noi ni se datoreaza in primul rand noua, gandurilor noastre si desigur faptului ca nu putem savura clipa.
    Noi complicam viata, noi o facem mai sumbra...

    Savurati viata din plin, lasati stresul si problemele la o parte, vedeti fericirea in tot ce exista si ce se intampla cu voi, in prietenii ce va sunt alaturi, in actiunile cotidiene chiar si in simplul fapt ca traiti...

    P.S.
    Citisem azi un articol in care se aduc argumente precum ”Fericirea ar fi secretul unei vieti indelungate”.
    Fiti fericiti si impartiti fericirea cu persoanele apropiate ;)

    luni, 31 octombrie 2011

    Inteligenta


    Acum cateva minute cineva mi-a amintit de inteligenta.
    Ma intreb deseori, cat de mult este apreciata inteligenta si bunul simt?

    Deseori, desigur e o impresie subiectiva, dar totusi cred ca e cu mult mai apreciata prostia, tupeul si formalismul.

    Vrei sa reusesti, trebuie sa fii putin tupeist si sa povestesti brasoave, important sa creezi impresia, restul nu mai conteaza, ai reusit, ai impresionat si totul e bine si frumos.

    Desigur nu merg pe calea generalizarii, dar de cele mai multe ori ma conving de acest fapt. Si cel mai straniu, aprecierea unei persoane nu intra in vizorul unora de la care te astepti cel mai mult.

    Oricum, ziceam si zic, raman a fi optimist si cu ganduri bune pentru  societatea noastra, asa cum ”omul este bun de la natura”, sper, dar sper mult, bunul simt, inteligenta, adevarul si alte elemente definitorii ale unei persoane vor fi apreciate la justa valoare.

    Pun speranta intr-o lume mai buna, mai toleranta, mai echilibrata si desigur mai inteligenta.

    Cafenea Politica

    Foto: privesc.eu


    Democratia garanteaza dreptul cetatenilor de a-si alege guvernarea, de a-si exprima opiniile, sa creeze asociatii.
    Dar, democratia semnifica si participarea activa a cetatenilor la procesul decizional.

    Proiectul ”Cafenea Politica” intentioneaza sa creeze un cadru favorabil pentru discutii vis-a-vis de problemele si dificultatile institutionalizarii unei democratii veritabile, astfel se ofera posibilitatea de a participa la prelegeri deschise cu personalitati notorii de pe scena social-politica din RM - lideri politici, actori non-guvernamentali, jurnalisti, analisti, profesori etc.


    Unul din obiectivele Partidelor Politice este anume socializarea politica a cetatenilor. Proiectul se inscrie in acest domeniu de activitate.

    Participantii au posibilitatea sa adreseze  intrebari invitatului, sa contraargumenteze tezele enuntate, sa-si expuna opinia, astfel se dezvolta spiritul analitic, participativ si desigur interactiunea cu sfera guvernamentala.
    Discutiile au un caracter bilateral, de interactiune a societatii civile cu sfera politica.

    Recomand formatiunilor politice din RM sa organizeze regulat astfel de activitati, atat in Chisinau dar  indeosebi in teritoriu. Interactiunea si comunicarea politicului cu societatea civila trebuie sa fie intr-un cadru institutionalizat si permanent, nu doar, spre marele meu regret, sa fie limitat doar la nivel de campanie electorala.

    P.S.
    Proiectul descris succint este doar o parte a actiunilor in desfasurare.
    Voi reveni ulterior cu alte proiecte, atat la nivel de descriere cat si implementare.

    joi, 27 octombrie 2011

    Sportul


    Nu sunt sportiv de performanta, dar cunosc destul de bine efectele acestuia asupra fizicului dar si modului de gandire.

    Nu voi enumera aici efectele pozitive a unui mod sanatos de viata, le cunoate fiecare liceean.

    Din propria experienta vorbesc, sportul formeaza caracterul, da o claritate modului de gandire, incredere in fortele proprii si desigur formeaza o atitudine fata de de cei din jur si nu in ultima instanta scoate stresul care se acumuleaza de zi cu zi.

    Pot scrie multe aici, pot aduce argumente stiintifice dar... cel mai corect e ca fiecare din noi sa estimeze sportul din propria experienta.

    Recomand,  stimati prieteni, incercati sa practicati, cat de rar n-ar fi, indiferent de genul de activitate sportiva, dar... faceti sport, duceti un mod sanatos de viata, veti observa singuri efectele si schimbarile asupra Dvs.

    luni, 24 octombrie 2011

    Un sfert de secol...



    In primul rand as vrea sa multumesc prietenilor, persoanelor care ma cunosc sau care mai putin ma cunosc,  tuturor celor care au fost alaturi de mine cu un cuvant de felicitare, sau celor ce urmeaza sa fie J

    De fapt vreau sa multumesc tuturor – ceea ce sunt eu la moment e rezultatul interactiunii cu oamenii (sunt de acord in acest sens cu Kant).

    Am deja un sfert de secol, da… o nimica toata. Nu vreau sa fac retrospective istorice.

    Aceasta zi e o buna ocazie pentru a schimba ceva, am zis acum recent ca schimb multe in viata, e timpul…
    Oglinzile retrovizoare nu te ajuta prea mult la un drum lung.

    Incepem o cale noua, o cale necunoscuta dar cu o directie bine determinata.

    vineri, 21 octombrie 2011

    Lectia vietii


    Vorbeam anterior de alegerea la care suntem expusi in viata.
    Dar si mai mult, suntem expusi unor lectii.
    Este totusi o logica in tot ce se intampla cu noi.
    Uneori, anumite momente, anumite circumstante te trezesc la realitate, te pun sa gandesti mai profund la anumite aspecte de comportament si atitudine.

    Caratcterul uman, modul sau de gandire este determinat de circumstantele mediului in care se afla, de situatiile de moment, de trairile avute anterior si desigur de anumite viziuni.

    Tocmai anumite ”dusuri reci” prin care treci, te face sa trezesti creierul, sa-l restartezi si sa regandesti anumite momente.
    Numesc lectia vieti orice problema sau circumstanta care o consideram nefavorabila sau care ne creaza un discomfort intern.
    In aceste momente oamenii gandesc la incorectitudinea actiunilor si comportamentul lor, gandesc la interactiunea lor cu mediul social si feedback-ul care l-au primit.

    M-am restartat, simt o dorinta imensa de a schimba multe, prea multe, atat de domeniul intern al eu-lui propriu cat si in relatia cu semenii.

    joi, 20 octombrie 2011

    Harbujeii


    Imi provoaca placerea, faptul ca flashmob-ul de astazi a trezit nedumerirea, nelinistea si dezorientarea tinerilor pldm-isti(fie cu acte in regula, fie deghizati).

    Stimati prieteni, va inteleg durerea, va inteleg dezamagirea intr-un lider si un partid care va tradeaza asteptarile.

    Ce mai asteptati?

    Rupeti randurile cat nu e tarziu, de fapt sunteti cu pata tradarii pe voi ;)
    Nu erati voi cei care in 2009 strigati cat va tinea gura: ”Moldova fara comunisti, Moldova fara Voronin !!!”
    Nu erati voi cei care indemnati tinerii sa va voteze in schimbul unui viitor european, unui trai decent.
    Nu promiteati voi in numele liderului vostru, reforme si schimbari radicale?

    Si acum, acum tacerea e prietenul vostru, va inteleg, remuscarile si morala va urmareste la tot pasul.
    Va autosugerati ca o coalitie cu pcrm-ul ar fi mai buna, mai povestiti si voi balade cu atacuri raider si nu mai stiu eu ce(cu toate ca nici o boaba nu le intelgeti, dar va inteleg, seful zice, zic si subalternii, vertical puterii domnilor).

    Culmea, mai sunt si unii care declara deschis ca sunt pentru o coalitie cu pcrm-ul, persoane care nu tin la valorile proprii, care nu-si respecta cuvantul si propria personalitate… as defini notiunea, dar nu-mi permite bunul simt.

    Fugiti fratilor, ascundeti-va de ochii lumii, tradatorii si oportunistii nu au loc intr-o societate cu tendinte normale, cu tendinte europene.

    Ce-si doresc tinerii din RM


    Am avut ocazia sa vizitez fiecare raion din Republica Moldova, sa cunosc problemele existente, sa-mi fac anumite conluzii vis-a-vis de viitorul acestui stat.

    As vrea sa ma refer aici mai mult la tineri, la aceasta categorie sociala, cea mai vulnerabila la problemele economice si sociale.

    Vad tineri pesimisti, vad tineri pasivi, derutati,  tineri care nu vad viitorul in propriul stat, care nu au incredere in institutiile statului, isi pierd increderea in sine si in ultima instanta aleg calea migratie ca ultima solutie.

    Daca vom continua in acest ritm, daca vom vedea doar tineri care stau in randuri la Ambasade pentru vize, care finiseaza studiile(si acestea de proasta calitate) si sunt sortiti someriei sau unui salariu mizer, care nu au incredere in viitorul lor, nemaivorbind de asumarea riscului de a intemeia o familie, daca vom continua pe aceasta cale, ne vom alege cu un stat imbatranit, fara tineri, fara perspective, fara idei inovative, fara viitor in ultima instanta.

    Imi place cum suna promisiunile, imi plac viziunile promitatoare, imi place reformele initiate, spre marele meu regret mai putin imi place rezultatul acestora.

    Nu e vizibila o schimbare spre bine, o schimbare anume care sa fie simtita de tineri.

    Si daca am gandi, nu e nevoie de mult efort, e nevoie de dorinta, inteligenta si putina munca in acesta directie.

    1. Tinerii au nevoie de studii adecvate, de studii ce le-ar permite sa fie experti in domeniul, sa fie siguri pe profesionalismul lor.
    2. Tinerii au nevoie de locuinte, locuinte la un pret avantajos. Statul ar trebui sa se implice mai activ in acest sens, un tanar asigurat cu locuinta, fie chiar prin credit ipotecar la un procent mic si pe o perioada indelungata, ar angaja acesti tineri intr-o viata de familie si desigur ar stopa procentul migratiei. 
    3. Tinerii au nevoie de credite avantajoase pentru initierea in afaceri. Promovarea spiritului de antreprenor, oferirea informatiei necesare in domeniu, consultanta pentru o perioada ar insemna cresterea numarului de IMM-uri(aici as vrea sa amintesc de PNAET si intr-o oarecare masura PARE 1+1, sper sa fie un bun inceput, dar sunt convins ca nu sunt de ajuns).
    4. Tinerii au nevoie de politici de tineret adecvate.
    5. Tinerii au nevoie sa fie incurajati, sa fie implicati, sa fie motivati de a ramane cetateni activi ai acestui stat. E nevoie de dezvoltat spiritul patriotic, dorinta de a ramane in RM si de a fi element activ al societatii, dar atunci cand vor fi asigurate elementele sus-mentionate.

    Raman a fi optimist. Cred in viitorul RM, cred in tineri, cred in fapul ca in permanenta este o cale de mijloc, o cale ce duce spre bine, spre un bine ce ni-l dorim toti.
    Si nu raman a fi doar pasiv cu aceste credinte, voi depune tot efortul, ma voi implica cu toate fortele pentru a schimba soarta tinerilor, soarta acestui stat.

    Vreau zambetul pe fata tinerilor, vreau tineri feiriciti si satisfacuti de viata !!!

    P.S.
    Deseori repet fraza: ”Tinerii nu sunt doar viitorul acestui stat, ei sunt in primul rand prezentul”, spre marea mea bucurie, o aud deseori deja in limbajul unor politicieni, sper sa fie constientizata corect si la timp.

    miercuri, 19 octombrie 2011

    Protestez


    Protestez contra tradarii initiate de PLDM in frunte cu premierul Filat.

    Protestez contra populismului si demagogiei in loc de munca in executiv.

    Protestez contra persoanelor care-si iau angajamente si nu le duc la bun sfarsit.

    Voi protesta maine in fata Palatului Republicii, voi protesta contra tradarii facute de PLDM.

    Doresc continuitatea AIE, doresc integrarea europeana, doresc reforme viabile si necesare Republicii Moldova. Sustin AIE si obiectivele stabilite de aceasta.

    In calitate de cetatean liber al acestui stat, ca persoana ce are libera optiune de a alege, care doreste un trai decent pentru sine, pentru cetatenii Republicii Molodva, pentru viitorul acestei tari, voi fi maine la 9:30 in fata Palatului Republicii.

    Daca mai sunt persoane care gandesc in acelasi mod, daca va pasa de viitorul RM, va astept maine, sa fiti alaturi de mine la un flashmob, un protest pasnic si legal,  pentru a stopa cardasia ros-verde.

    marți, 18 octombrie 2011

    Toamna



    Am fost la o plimbare.
    Prefer fiecare anotimp,imi place sa gasesc partea frumoasa in fiecare din el.
    Acum e toamna, e frumos afara.
    Chiar daca putin e frig, chiar daca mai sunt si unele zile posomorate,oricum e frumos.

    O plimbare in parc, mirosul de frunze uscate, culoarea acestora, copacii dezveliti frumos, senzatia ca se apropie frigul, e placut. Se creaza o senzatie de liniste, de echilibru si satisfactie.
    Anotimpul se asociaza cu linistea, cu amintirile, cu un muzeu al evenimentelor din trecut.

    Recomand o plimbare intr-un parc cunoscut, priviti cu atentie cat de mult s-a schimbat anturajul.
    E o posibilitate unica de a medita in tacere, de a incarca bateriile cu energie pozitiva si desigur de a primi o placere de la viata, incercati si vedeti frumosul si fericirea chiar si in aceste detalii aparent  mai putin importante...

    luni, 17 octombrie 2011

    Intrebare retorica



    ”In cateva dintre aceste schimbari istorice se poate de gasit si contributia mea”
    Cati dintre noi ar putea si de fapt vor spune aceasta fraza la 81 de ani?
    Mi-a ramas in minte aceasta fraza, m-a marcat intr-un fel, mi-a ridicat mari semne de intrebare.
    Ba si mai mult, cand vedeam calmul ex-presedintelui Ion Iliescu, ma convingeam de echilibrul si linistea interna acestei personalitati notorii.

    Traim cu problemele mici, suntem obisnuiti sa vedem doar la cativa metri distanta, abordam unilateral situatiile, stres, rutina etc.
    De fapt, cand totul e cu mult mai simplu, am putea depune putin efort pentru a face lucruri cu mult mai importante, cel putin pentru noi insine.
    De fapt depinde de mai multi factori, educatia, caracterul, anturajul, experienta etc.

    Si o alta problema, putini care ajung la aceasta varsta inaintata.
    Se datoreaza stresului de zi cu zi, de fapt de felul nostru de a aborda viata si problemele.

    Ce vom spune cand vom atinge anii batranetei, cum vom privi in trecut anii ce s-au scurs, vom fi satisfacuti de noi, nu vom avea regrete ca se putea mai multe realizari, se putea viata sa aiba o alta intorsatura, puteam oare sa schimb ceva, sa fac ceva mai mult, realizari mai multe, sa o fi luat pe o cale sau alta, ”ce-ar fi fost de-ar fi fost”, de ce oare nu am procedat intr-un mod sau altul?

    Sunt intrebari la care nu putem raspunde acum, vom ajunge si vom vedea.
    Dar un lucru e cert, daca vreai sa ajungi undeva, trebuie sa stii unde mergi si desigur ar fi bine sa tinem cont de  experienta unor persoane, sa fim ghidati pe calea corecta si sa ne ferim de ”greblele” altora.







    Lansarea cartii "Fragmente de viata si de istorie traita" de Ion Iliescu



    Astăzi, Ion Iliescu, ex-presedintele Romaniei a fost prezent la lansarea cartii "Fragmente de viata si de istorie traita". Evenimentul a avut loc la hotelul Codru, Chisinau, organizat de fundatia Edelweiss si Editura Litera.

    La eveniment au fost prezenti ex- presedintii Republicii Moldova, Mircea Snegur si Petru Lucinschii(nu stiu din care motiv, ex-presedintele Voronin a lipsit).
    Deasemenea au fost prezenti reprezentantii corpului diplomatic din Republica Moldova, politicieni, analisti politici, jurnalisti, oameni de cultura etc.

    Tin sa mentionez, am ramas placut surprins de discursul d-lui Iliescu.
    O persoana de 81 de ani, dar emana atata energie pozitiva.
    Totusi experienta politica e unica in felul sau, ma conving de acest fapt pe zi ce trece.
    Cunostinte politologice, abordare sistemica a politicului, cunostinte in materie de geopolitica, globalizare, retrospective istorice- sunt doar cateva aspecte de care a dat dovada d-ul Iliescu.

    Am rasfoit cartea, sunt obisnuit sa vad in aceasta categorie,  carti ”posomorate”, care te plictisesc la primele 3 pagini.
    Dar aceasta dimpotriva, mi-a trezit interesul, vreau sa o citesc, sa-mi fac schite.
    Intr-adevar, sunt anumite persoane care impresioneaza prin intelgenta si experienta de care dispun.
    In cazul de fata am ramas doar cu impresii pozitive.
    Uneori ma conving, avem multe de invatat, prea multe...

    Multumesc organizatorilor pentru invitatie si desfasurarea evenimentului si nu in ultima instanta as multumi d-lui Iliescu pentru multe, dar foarte multe idei care mi le-a sugerat in aceasta zi.