MOTTO

Viețile noastre se încheie în ziua în care ramânem tăcuți în privința lucrurilor care contează...

joi, 15 decembrie 2011

De ce nu este ales preşedintele Republicii Moldova?

foto: inprofunzime.md


Viața politică permanent a fost dominată de imprevizibil și necunoscute.

RM nu este o excepție în acest sens, dimpotrivă, este un caz relevant de studiu în ceea ce ține maturizarea clasei politice.
Ori, în ultimii 2-3 ani asistăm la un moment de maturizare, de formare, de cizelare a clasei politice moldovenești. E momentul când se instituționalizează anumite comportamente a elitelor, când ciocnirile politice sunt deja măsurabile, previzibile, dar în primul rând gândite prin prisma intereselor și rezultatelor posibile.

Anul 2009 a adus în RM o nouă etapă în istoria politică. A adus noi actori și noi tehnici de comportament politic. Partidele politice formate în jurul unor lideri, sau grupuri de interese investesc tot mai mult în domeniul promovării și PR- ului, tacticile politologice au devenit tot mai importante în procesele decizionale ale partidelor politice, iar interacțiunile și fenomenele politice s-au intensificat radical.

Politicienii gândesc fiecare pas politic, fiecare declarație publică. Mass media a suferit schimbări în sensul mediatizării evenimentelor publice, interpretării acestora dar în primul rând – manipulării opiniei publice.

Astfel, alegerea Șefului Statului este un moment foarte și foarte important în calculele politice ale actorilor importanți din RM. Precedentul istoric numit Vladimir Voronin și guvernarea comunistă au introdus o normă neinstituționalizată dar care funcționează la nivelul vieții politice și anume – Președintele RM este privit ca ierarhul superior, ca politicianul Nr. 1 din RM. Desigur acest fapt se datorează anume concentrării puterilor legislative și executive la Preșidenție (în timpul președintelui Voronin). Societatea din RM este una de tip tradiționalistă, predispusă spre dominare, o societate care are nevoie de un stăpân în care se vede salvarea, vede soluționarea tuturor problemelor de ordin personal.

Astfel, funcția de președinte oferă în primul rând un raiting în creștere, un procent avansat de credibilitate și desigur mai puțină responsabilitate executivă. Funcția de președinte oferă stabilitate și creștere pentru un partid pe o perioadă de cel puțin 8 ani.

Trecând la exemplificare și analiza empirică putem deduce câteva momente importante.

PCRM-ul nu are numărul necesar de voturi pentru a alege președintele, aceștia fiind în opoziție parlamentară față de AIE și AIE 2. Pierderea funcțiilor cheie, resurselor administrative duc în cădere liberă PCRM-ul. Așa cum cetățenii RM sunt devotați unui singur partid și anume "Partidului Puterii", acest fapt duce la migrări masive de la PCRM spre unele partide AIE. PCRM-ul pierde lent terenul, un președinte ales, 4 ani de opoziție, ar duce și mai mult la scăderea raitingului PCRM. Tocmai acesta este motivul ce reține PCRM să dea votul pentru un candidat AIE la funcția de Președinte al RM.

PLDM – ul. Liderul acestuia, Vlad Filat, deține funcția de prim-ministru, votul de încredere fiind acordat de partidele AIE. În această postură, premierul își permite o creștere a raitingului în baza unor campanii de comunicare bine gândite. Strategic, Vlad Filat s-a poziționat în topul credibilității și popularități. Așa cum tendința în domeniul politic este spre mai mult, spre deținerea puterii politice de unul singur(cu referire la partid politic), PLDM-ul își dorește o creștere a procentului în baza reorientării electoratului de la PL, PDM și chiar PCRM. Acordul AIE și AIE 2 oferă posibilitatea ca PDM-ul să înainteze candidatura la funcția de șef al statului. Liderul liberal-democrat sesizează bine momentul că, alegerea șefului statului va pune cu timpul în umbră funcția de premier, și va oferi teren de creștere pentru PDM. Anume acest moment face ca în unele cazuri, PLDM-ul să joace dublu.

PDM - ul. Un partid care a trecut prin reforme multiple începând cu anii 2007-2009. Un partid care creează concurență reală PCRM-ului pe segmentul de stânga a eșchierului politic. Liderul Marian Lupu este candidatul PDM la funcția de președinte, un politician ce se bucură de o credibilitate și o popularitate avansată în rândul cetățenilor RM. Marian Lupu creează premize viabile de creștere a procentului PDM, dar și a sferei de influență în domeniul politic. Tergiversarea alegerii șefului statului este legată și de frica altor actori politici de a vota un lider de talia lui Marian Lupu la funcția de șef al statului.

PL – ul, un partid care s-a aliat PDM - ul pe interiorul Alianței, în urma presiunilor indirecte de reorientare a electoratului acestuia spre PLDM. Liberalii susțin candidatura liderului democrat Marian Lupu, dar și menținerea cursului AIE.

Astfel, interesele partidelor politice duce la tergiversarea alegerii șefului statului.

O altă latură a acestei probleme este comunicarea și negocierile ineficiente dintre partidele parlamentare. Conflictul cu suma "zero" este valabil pentru actualele polemici politice.
Interesele de partid prevalează în fața intereselor naționale, ori, societatea civilă nu este îndeajuns pregătită pentru a depista aceste nereguli în comportamentul politic deghizat și mascat cu ajutorul campaniilor de PR. Societatea civilă ar trebui să penalizeze aceste acțiuni care deviază de la promisiunile electorale.

Așa deci, putem conchide, nealegerea șefului statului se datorează mai multor factori și anume, procesul de maturizare care de abia acum atinge clasa politică din RM, relațiile și comunicarea ineficientă dintre partidele parlamentare, ambițiile și interesele personale sau de partid a unor lideri politici, nepregătirea societății civile de a penaliza acțiunile populiste a clasei politice.

Oricum rămânem a fi optimiști, credem în continuare în cursul bun al evenimentelor și soluționarea problemelor existente, mai devreme sau mai târziu.

marți, 6 decembrie 2011

Give everyone a smile


"Be so strong that nothing can disturb your peace of mind. Talk health, happiness, and prosperity to every person you meet. Make all your friends feel there is something special in them. Look at the sunny side of everything. Think only of the best, work only for the best, and expect only the best. Be as enthusiastic about the success of others as you are about your own. Forget the mistakes of the past and press on to the greater achievements of the future. Give everyone a smile. Spend so much time improving yourself that you have no time left to criticize others. Be too big for worry and too noble for anger."    Christian D. Larsen

luni, 5 decembrie 2011

Comunic - deci exist


Cuvantul e un mijloc imperfect de comunicare”- Camil Petrescu

Comunicarea e un raport, e interactiune, schimb de materie, exprimare, degajare...

Comunicarea e raportul esential al societatii, e relatia creativa in tot ce ne inconjoara, comunicarea e viata, insasi viata e comunicare...

Sunt fascinat de acest subiect, il consider vital, e o parte a vietii, nu-mi pot imagina viata fara comunicare, nu cred in existenta fara comunicare.
Comunicarea e in tot ce ne inconjoara, e tot ce percepe creierul dar poate si mai mult, tinand cont de interactiunea inexplicabila dintre persoanele apropiate care comunica la distanta fara a interactiona in mod direct, in mod fizic.
Comunicarea poate fi perceputa in tot ce ne-nconjoara, vestimentatie, culoare, sunet, miscare, privire, gest, atitudine etc.
Orice ”miscare” sau ”forma” produsa de un emitator poate fi considerata comunicare, insasi organismul uman este un sistem bazat pe comunicare.
Omul e mereu in proces de comunicare: fie rationala, fie irationala.
Mereu suntem in interactiune cu cineva sau ceva, aceasta perceptie nu e nimic altceva decat decodificarea unui mesaj.

Pentru a intelege rostul comunicarii, valoare acesteea, voi propune mici experimente:
  1. De la inceput incercati o zi sa nu vorbiti cu nimeni (cea mai uzuala forma de comunicare), dar absolut cu nimeni(va asigur, nu veti reusi sa rezistati o zi) si totusi incercati o ora a tacerii.
  2. Acordati o zi pentru tacere, deconactati telefonul, nu atingeti calculatorul si uitati de televizor, stati singur in casa, de dorit nici lectura, nimic.
  3. Incercati sa nu vorbiti cu ”voi insiva”, sa va detasati de tot, de orice idee, de orice gand, de orice amintire.
    Practic e aproape de imposibil.
    Explicatia e simpla, avem nevoie de comunicare pentru a da ”combustibil” EU-ului din noi, pentru a permite gandurilor noastre sa fie propulsate, sa fie transformate in materie.
    Prin comunicare am inteles lumea din jurul nostru, prin comunicare apar ideile, prin comunicare se creeaza; comunicarea ne defineste ca oameni in ultima instanta.
Voi incarca pe viitor sa descriu cateva forme de comunicare, cateva aspecte legate de aceasta si desigur voi incerca sa aduc cateva sfaturi, sper eu, utile pentru eficientizarea comuncarii, sub orice forma n-ar aparea aceasta.

Va urez multa bafta si desigur vin cu sigestia, interactionati mai des, comunicati mai mult, creati frumosul prin comunicare.

P.S.
Comunicati mai mult, dar cu mult mai mult cu persoanele dragi, cu prietenii, rudele. Uneori,din pacate si spre marele meu regret poate fi prea tarziu, viata isi are cursul sau ireversibil.

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Dezamagirea

Apus

Dezamagirea - o stare interesanta dar si neplacuta in acelas timp.

De fapt, ”dezamagirea”  nu e nimic mai mult dacat pierderea unor iluzii, o deceptionare in ceva sau mai degraba in cineva.

Problema e ca, iluzia tot de noi este creata, tot noi nutrim speranta ca ulterior sa o pierdem.
La sigur e legata de diferenta dintre persoane, diferenta de idealuri si desigur atitudinea dozata cu subiectivism.
Si totusi, dezamagirea creeaza o stare de nihilism, o stare de confuzie si dezorientare, se pierde ”harta”, se pierde ”busola”, lumina se stinge si nu ramane nimic mai mult decat o cale spre ”nu stiu unde” si ”nu stiu ce”...

Nimic iesit din comun, dezamagirea e ceva esential interactiunii dintre oameni(totusi percepem viata diferit), probabil ceva legat de varsta - uneori ne pierdem anumite idealuri fara a ne intreba de ce mai ieri credeam in ele.

Bafta si nu fiti nici obiectul, nici subiectul dezamagirii...

P.S.
Ma ”rupe” la filosofie

vineri, 2 decembrie 2011

Scrisoare catre Mos Craciun


Buna ziua draga Mos Craciun.

Va scriu, eu - ”cetatean al RM”.

Am fost cuminte in acest an, am tolerat conflictele dintre politicieni, am rabdat problemele social-economice, am trait(am incercat sa exist) de la salariu la salariu(chiar daca e mic), am petrecut la gara, parinti, frati, prieteni, soti - care au ales strainatatea in speranta unei vieti mai bune, am urmarit cu atentie show-urile guvernantilor nostri, am trait si traiesc cu speranta, ca intr-o zi, intr-o buna zi se va schimba ceva in tarisoara noastra draga si vom trai mai bine; noi, cetatenii RM - o mana de oameni care in ultmul timp am fost dati uitarii, tara in care fericirea, bunastarea si progresul nu au ”loc de parcare”.

Si totusi sper mult, dar cred chiar in schimbare, cred in schimbari spre ”un bine” asteptat cu nerabdare de noi toti, de acel bine care-l asteapta copilul care deja constientizeaza problemele cotidiene, maturii care muncesc cu speranta in ziua de maine, batranii- care unii cu regret pleaca din aceasta lume neajungand sa vada si sa simta acel ”bine promis”.

Dar noi suntem cuminti, nu ne revoltam, asteptam in ritmul ”spiritului mioritic” sa se produca schimbarea, asa ne este cultura, traditia, asa am fost educati - sa asteptam ca schimbarile sa se produca de la sine, sau cel putin guvernantii sa le aduca, ei doar ne promit de mult timp schimbarea spre bine si noi le dam votul de incredere, ei sunt mai marii nostri.

Se apropie sarbatorile de iarna si noi venim cu rugamintea la tine, draga Mos Craciun, sa ne aduci cadouri.
Nu doresc multe, doresc ca in acest an sa le aduci in dar celor dragi mie(cetatenilor RM), multa fericire, sanatate, echilibru, succese pe toate planurile, un trai decent si fetele noastre sa fie mai luminate de micile fericiri ale veitii.


Iti multumesc Mos Craciun, stiu ca esti receptiv la doleantele ”copiilor” cuminti.

P.S.
Mos Craciun, poate ne aduci si un presedinte inainte de sarbatori.