MOTTO

Viețile noastre se încheie în ziua în care ramânem tăcuți în privința lucrurilor care contează...

miercuri, 20 februarie 2013

Guvernarea telefonică

Foto: Unimedia

 Câteva concluzii referitor la retorica d-lui Vadim Pistrinciuc.

Partea bună a briefingului:

Vadim Pistrinciuc e un vorbitor bun, mi-a plăcut din acest punct de vedere, succint, tehnici de retorică, nu a fost doar lectură de pe foaie, prezentarea, ca formă, a fost de nota 10.

Partea mai puțin bună:
Conținutul briefingului din start este unul greșit și manipulator
Era cazul ca Vlad Filat să iasă cu explicații la aceste interceptări, alături de ministrul Recean și cu 2 foi în mână pe care-și prezintă demisia (asta ţine de bunul-simţ şi atitudinea faţă de cetăţeni). Or, faptul că Filat eschivează să iasă în fața presei și mai mult confirmă faptul că toate învinuirile aduse la adresa acestuia sunt adevărate.

Trimiterea la legislația RM și Drepturile Omului este inadecvată în cazul de față. Or, interceptările telefonice scot în evidență abateri și mai grave de la legislația RM, fac trimitere la acte de corupție la nivel înalt, la depășirea atribuțiilor de serviciu a înalților funcționari de stat, iar dl Pistrinciuc îmi povestește de Declarația Universală a Drepturilor Omului. Să organizezi raiduri pe la agenții economici - legal, să trimiți FISC-ul cu presiuni la agenții care nu se conformează PLDM-ului - legal, să scoți din funcție persoane fără temei juridic, doar în baza aparteneței de partid - legal, să ai averi nedeclarate de milioane - legal, să prostești o țară întreagă - legal... dar iată să faci publice interceptările acestor ilegalități, vezi domnule că încalci dreptul prim-ministrului la viața privată.

Și mai mult, ce fel de viață privată e discuția telefonică cu șeful FISC-ului, eu n-am auzit nimic referitor la detalii intime sau ceva de genul, or PLDM-ul consideră instituțiile statului ca parte a familiei, ”cosa nostra”, unde este Șăful și restul ”copiilor” ascultători. Chiar logica nu-mi permite să înțeleg, ce fel de privat aici, când prim-ministrul, șeful fracțiunii PLDM, ministrul de Interne dă indicații șefului FISC cu referire la anumite aspecte de comportament ilegal. Sau discuțiile de partid, schimbările ilegale de directori, de angajați, rezervarea funcțiilor, ”înverzirea” țării din punct de vedere politic, demiterea unor sau altor persoane. În asemenea cazuri, trebuie să ai mare tupeu să ieși în presă și să faci trimitere la Legislația RM și DUDO.

Lovitură la securitatea RM, care securitate d-le, din interceptările telefonice se vede clar cine de fapt e pericolul la adresa securității RM, cine face presiuni în baza funcţiei deţinute și acțiuni ilegale. Corupția, iată adevăratul risc, adevărata provocare la adresa securității statului, cu atât mai mult corupția la nivel înalt care generează restul problemelor de ordin social-economic.

CNA sau altcineva, chiar puțin mă interesează cine a făcut aceste interceptări, e bine că ele au ieșit la suprafață și permite cetățenilor să audă vocea adevărată a premierului, să vadă fața lui reală.  Adică, faptul că Filat își depășește atribuțiile nu e nimic grav, dacă nu se afla de aceste convorbiri - totul era să fie bine, iată dacă au apărut în presă - vezi că se înacalcă vehement legislația RM.

Și mai mult, niciun fel de trafic de influență nu există - dar cum altfel pot fi interpretate indicațiile premierului, ministrului de interne, președintelui fracțiunii ?

Vezi că vocea ar fi a prim-ministrului dar din nou Pistrinciuc o face pe deșteptul și că nu ar fi posibil de demonstrat. Aici chiar m-a iritat rău de tot. Ne are de idioți domnilor, sau cum? Special pentru asemenea cazuri este expertiza criminalistică a vocii, cu ajutorul căreia ușor și sigur poate fi identificată cui îi aparține vocea. 
Vocile aparțin evident ministrului Recean, prim-ministrului dar dacă nu sunt legale - iată că lor le este până-n pix și n-au treabă cu legea.
Și încă ceva, poate interceptarea e ilegală, dar nu și nelegitimă, aici chiar legitimitatea e în prim-plan. Cetățenii RM au dreptul să cunoască fața reală a celor care ne guvernează, care ne promit marea și sare și în ultimă instanță, prin alianța cu PCRM-ul își satisface doar interesul economic.

De ce oare vicepreşedintele PLDM nu s-a referit nimic la conţinutul interceptărilor telefonice, cum explică PLDM-ul, premierul şi restul demnitarilor "guvernarea telefonică".

Și până la urmă, puțin mă interesează cum au fost făcute, de cine au fost făcute, important e ca adevărul să fie cunosct, cetățenii să cunoască sursa corupției și stagnării RM, de ce sunt presaţi anumiţi agenţi economici, iar alţii favorizaţi, de ce fug investitorii din ţară, de ce o ducem atât de rău etc.

Sunt convins că premierul nu va răspunde în faţa legii, dar iată că judecătorul în cazul de faţă sunt cetăţenii şi votul acestora, ei vor lua decizia finală la următorul scrutin electoral.

În concluzie: stimaţi cetăţeni, stimaţi colaboratori a instituţiilor de forţă, vă rog frumos şi insistent, nu vă băgaţi în viaţa privată a premierului, PLDM-ului, Guvernului, FISC-ului, etc. Lăsaţi oamenii să-şi facă banul, să "înverzească" ţara, să numească oamenii lor în funcţii. Nu e frumos să te bagi în viaţa privată a instituţiilor de stat, ele sunt privatizate  deja, sunt parte a marii familii, sunt în proprietatea Şăfului.

Al vostru, Şăfu...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu