MOTTO

Viețile noastre se încheie în ziua în care ramânem tăcuți în privința lucrurilor care contează...

vineri, 4 noiembrie 2011

Cetateanul Dodon

Foto: timpul.md

In presa se vehicula de mai mult timp plecarea din PCRM a deputatului Igor Dodon.
Toti erau in asteptarea momentului decisiv, cand se va produce noua ruptura la comunisti, cand va anunta Dodon plecarea sa, cine e in grupul Dodon etc.

Si  totusi sunt cateva momente interesante in ceea ce tine plecarea lui Dodon din PCRM:


  1. Discursul lui Dodon a fost unul demagogic si fara continut argumentativ. A fost un discurs axat pe principii, pe idealuri democratice, pe idei misionare etc. Prea multe speculatii la nivelul ”voturilor de aur”, salvarea democratiei, evitarea alegerilor anticipate, interesul cetateanului etc. Din tot discursul, cu mare greu se pot desprinde cateva argumente in ceea ce tine plecarea sa din PCRM.

  2. Dodon a evitat sa atace PCRM-ul si liderul acestuia. Aceasta tacere da dovada de existenta unui sentiment de frica fata de liderul comunist, poate e un reflex conditionat, poate o frica educata sau poate frica de a nu fi scoase la suprafata anumite actiuni si scheme a deputatului Dodon. Ori, deputatul Dodon este exponentul si agentul principal in constructia schemelor de monopolizare a importurilor, scheme care functioneaza pana-n prezent sub acoperirea politica a unui partid din actuala guvernare (nu vreau sa intru mult in detalii in ceea ce tine controlul vamii si interactiunea Dodon-Filat).
    In orice caz, aceasta tacere e o dovada a lasitatii si a unor neadevaruri.

  3. E vizibil faptul, PCRM-ul este in proces de destramare. In primul rand se explica prin scaderea trand-ului acestui partid, o involutie brusca incepand cu aprilie 2009 care se explica prin:
    - PCRM-ul e un partid anacronic cu un lider batran deja,
    - o verticala a puterii care nu permite cresterea calitativa a persoanelor pe intern,
    - birocratizarea functiilor cheie in partid,
    - un partid care avea nevoie de anumite reforme pe intern si care nu le-a aplicat la momentul potrivit,
    - un partid de 2 ani in opozitie,
    - nu mai dispune deja de intrumentele administrative pentru a-si asigura cresterea electorala,

    PCRM e un partid in destramare, un partid care incepand cu 2009 se ”bucura” de abandonari serioase a unor figuri cheie a acestui partid.

  4. Ion Sturza nu in zadar a mentionat in interviul aparut ieri in cotidianul Timpul despre faptul ca: Igor Dodon este exponentul direct al intereselor rusesti in RM...”. Tin sa fiu de acord in acest sens, Dodon joaca strict dupa indicatiile venite de la Moscova, in conformitate cu interesele unui ex-Imperiu care incearca sa-si controleze fostele teritorii prin intermediul politicii interne a acestor state.
    Stranii sunt si vizitele premierului Filat la Moscova, intalnirile acestuia cu premierul Putin si desigur atitudinea reciproc pozitiva intre Dodon si Filat.
Anumite concluzii pot fi trase din ultimele evenimente si anume: plecarea ”grupului Solutia” din PCRM mai putin e legata de valorile enuntate de Dodon la conferinta de presa. Mai degraba ar putea fi asociate cu o indicatie stricta de a face acest pas. Dodon era acel care insista pe reforma PCRM-ului, un partid aflat in destramare(care va mai avea surprize in urma grupurilor antagoniste Resetnicov - Tkaciuk) si care in ultima instanta sa abandoneze calea reformei fara a aduce nici invinuiri nici explicatii in favoarea plecarii sale.
Cu toate ca pare un pas in favoarea stabilitatii politice din tara, sunt totusi multe semne de intrebare in ceea ce tine figura d-lui Dodon si legatura acestuia cu Moscova si premierul Filat. Urmeaza sa intelegem acest triunghi interesant, Dodon - Moscova - Filat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu