MOTTO

Viețile noastre se încheie în ziua în care ramânem tăcuți în privința lucrurilor care contează...

miercuri, 9 noiembrie 2011

Promit ca Zinaida Greceanii nu va deveni Presedinte !!!

Foto: europalibera.org

In ultimele zile, grupul ”Dodon” sau ”Solutia” este hrana spirituala a mass media si analistilor politici.
 
Toti vorbesc de (a)plecarea ”grupului Dodon”, unii isi pun speranta pentru a evita alegerile anticipate, altii se intreaba nedumeriti cine sta in spatele acestei miscari, in care partid va intra Dodon, va vota pentru candidatul AIE etc.

Ei si?
A parasit randurile comunistilor, sa fie sanatos.

Ma uimesc cateva reactii:
1. Analistii politici, marii nostri experti incearca sa faca preziceri ”nostradamice” si sa descifreze ”enigma secolului”. Nu alta, dar am impresia ca AIE-ul a cazut deja in umbra iar deputatul(simplul deputat) Igor Dodon este etichetat cu forte miraculoase si extraterestre care va ”solutiona” problema RM(Anatol Taranu il vede deja simpatic pe Igor Dodon, sper eu in sensul bun al cuvantului).

2. Mass media se lupta pentru o declaratie sau o o reactie a ”marelui Dodon”. Refuza ProTV-ul, traur, vine in calitate de invitat la Fabrika(Publika) omagiat nu alta(printre altele Dodon isi dadea importanta reusind chiar sa dicteze ”regulile de circulatie” pentru moderatorul emisiuni). Unimedia - in fruntea tag-urilor sta Dodon. Propun mass media sa adune bani mana de la mana si sa ridice  un monument dedicat ”marelui Dodon”(pe langa Lenin undeva).

3. Politicienii(o buna parte din ei) privesc cu lacrimi de bucurie plecarea lui Dodon, totusi Solutia e Solutie, bravo Dodon, esti speranta noastra, ai usa si geamul deschis in partidul nostru, te rog vin la noi...
Atunci cand de fapt reactia ar trebui sa fie una simpla, a plecat si mare treaba, el ar trebui sa roada scarile partidelor politice pentru a se ruga sa fie primit intr-un partid sau altul. Nu de alta, dar in cateva luni isi va rezerva loc alaturi de Tarlev, Stepaniuc, Turcanu si multi alti idealisti ai politicii moldovenesti.

4. Cetatenii - ma refer in mare parte la electoratul care si-a dat votul pentru un partid anticomunist. Din mai multe discutii raman a fi uimit cat de ”bravo” a devenit Dodon peste noapte. Am aflat ca e si un bun economist(de acord, doar un economist bun poate crea scheme de monopol care functioneaza si in ziua de azi), e un politician tanar, de perspectiva si de fapt nu e ca toti comunistii(de acord, in special cand jura credinta in fata lui Lenin cu carnetul rosu in mana si saruta steluta de pe pieptul lui Voronin).

Chiar nu ma intereseaza plecarea lui Dodon din PCRM, e problema acelui partid si nu vreau nici sa aplaud nici sa-i compatimesc, reiterez, e problema interna de partid.

Alta e problema, se creeaza impresia ca anume Dodon dicteaza regula in tara si in viitorul apropiat. Vine cu promisiuni ca Marian Lupu nu va ajunge presedinte, isi pune ca scop distrugerea AIE, merge la Bruxelles pentru a primi ”binecuvantarea” UE pentru Greceanii etc.
Un gen de Superpoliticman al politicii  moldovenesti.


Totusi as vrea sa ma opresc putin la posibila candidatura a dnei Greceanii.
De ce AIE-ul ar trebui sa ia ca norma anume regula impusa de un deputat. De ce anume un candidat fara apartenta partinica(nu vreau sa intru in detalii vis-a-vis de notiunea de ”apolitic”, un lucru e cert, doar o persoana care ideea nu are de domeniul politologic poate afirma ca un deputat este apolitic sau un candidat pentru o functie politica poate fi unul apolitic). In acest caz eu as propune ca: medicii sa fie ”amedicali”, soferii- ”asoferi”, profesorii - ”aprofesori” etc. Chiar nu pot intelege de ce se pune atat accentul pe functia de presedinte.
Stimati prieteni, functia de presedinte este una mai mult simbolica si nu are relevanta pentru domeniul executiv(care este mult mai important la momentul de fata pentru RM).

De ce NU Greceanii:
  1. Indiferent de faptul, a fost sau nu membru de partid, a avut carnet cu fata lui Lenin sau nu l-a avut, dna Greceanii este si ramane a fi opera PCRM.
  2. Un grup de 3 persoane nu poate dicta regula intr-un Parlament de 101 deputati.
  3. Vreau sa reamintesc de sinceritatea si nevinovatia dnei Greceanii,
    • de faptul ca ex-premierul este in lista neagra a organizatiei Initiativa Civica pentru un Parlament Curat, 
    • de faptul ca Greceanii a prejudiciat bugetul de stat cu sute de milioane de lei,
    • se face responsabila de pierderi de milioane la CEDO,
    • rapoartele Curtii de Conturi au identificat scutiri nejustificate care au prejudiciat bugetul de stat, administrarea defectuoasa a fondului de rezerva a Guvernului,
    • semnarea unor hotarari secrete care asigurau concurenta neloiala,
    • si desigur un moment important ramane a fi cazul fabricii de vinuri de la Cojunsna(Vininvest). La moment, fabrica de vinuri se confrunta cu probleme legate de exportul vinului, in ajutor vine MAIA, un minister sub conducerea PLDM-ului printre altele.
  4. Si cel mai important: totusi ma intreb, cine va vota pentru candidatul Greceanii la functia de presedinte? Raspund, PCRM - exclus sa voteze, PDM - nu va vota, PL-ul nu va vota; ramane doar PLDM-ul si ”Grupul Solutia”. 
As vrea sa conchid aici. Plecarea lui Dodon din PCRM nu reprezinta relevanta pentru actuala criza politica pornind de la insasi declaratia acestuia ca este pozitionat impotriva AIE(asa deci negocieri cu un rezultat constructiv sunt excluse din start).
Dodon nu reprezinta nimic mai mult decat un vot in actualul Parlament(raiting-ul unui politician fara functie importanta, este mereu in cadere) si chiar ”Grupul Solutia” nu poate fi un factor care dicteaza regula. Toate declaratiile, deplasarile pe la Bruxelles si Moscova nu ridica putereade influenta a acestui politician.
Iar in ceea ce tine de dna Greceanii, din start poate fi exclusa din lista potentialilor candidati la functia de presedinte al RM. Chiar daca Dodon mizeaza pe premierul Filat (intalnindu-se la Bruxelles pur intamplator - bancul zilei nu alta) acesta nu-i poate asigura succesul dnei Greceanii.

In situatia creata as presupune doua scenarii, fie presedintele este ales cu voturile PCRM, PDM  si PL  sau mergem in  alegeri anticipate.
Dar, poate intre timp si Dodon isi calca promisiunile facute pe retelele de socializare, mai stii, a calcat peste carnetul de membru de ce nu ar face-o si pe asta?

P.S.
Un lucru e cert: ”ce e val ca valul trece...”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu