MOTTO

Viețile noastre se încheie în ziua în care ramânem tăcuți în privința lucrurilor care contează...

joi, 20 octombrie 2011

Ce-si doresc tinerii din RM


Am avut ocazia sa vizitez fiecare raion din Republica Moldova, sa cunosc problemele existente, sa-mi fac anumite conluzii vis-a-vis de viitorul acestui stat.

As vrea sa ma refer aici mai mult la tineri, la aceasta categorie sociala, cea mai vulnerabila la problemele economice si sociale.

Vad tineri pesimisti, vad tineri pasivi, derutati,  tineri care nu vad viitorul in propriul stat, care nu au incredere in institutiile statului, isi pierd increderea in sine si in ultima instanta aleg calea migratie ca ultima solutie.

Daca vom continua in acest ritm, daca vom vedea doar tineri care stau in randuri la Ambasade pentru vize, care finiseaza studiile(si acestea de proasta calitate) si sunt sortiti someriei sau unui salariu mizer, care nu au incredere in viitorul lor, nemaivorbind de asumarea riscului de a intemeia o familie, daca vom continua pe aceasta cale, ne vom alege cu un stat imbatranit, fara tineri, fara perspective, fara idei inovative, fara viitor in ultima instanta.

Imi place cum suna promisiunile, imi plac viziunile promitatoare, imi place reformele initiate, spre marele meu regret mai putin imi place rezultatul acestora.

Nu e vizibila o schimbare spre bine, o schimbare anume care sa fie simtita de tineri.

Si daca am gandi, nu e nevoie de mult efort, e nevoie de dorinta, inteligenta si putina munca in acesta directie.

  1. Tinerii au nevoie de studii adecvate, de studii ce le-ar permite sa fie experti in domeniul, sa fie siguri pe profesionalismul lor.
  2. Tinerii au nevoie de locuinte, locuinte la un pret avantajos. Statul ar trebui sa se implice mai activ in acest sens, un tanar asigurat cu locuinta, fie chiar prin credit ipotecar la un procent mic si pe o perioada indelungata, ar angaja acesti tineri intr-o viata de familie si desigur ar stopa procentul migratiei. 
  3. Tinerii au nevoie de credite avantajoase pentru initierea in afaceri. Promovarea spiritului de antreprenor, oferirea informatiei necesare in domeniu, consultanta pentru o perioada ar insemna cresterea numarului de IMM-uri(aici as vrea sa amintesc de PNAET si intr-o oarecare masura PARE 1+1, sper sa fie un bun inceput, dar sunt convins ca nu sunt de ajuns).
  4. Tinerii au nevoie de politici de tineret adecvate.
  5. Tinerii au nevoie sa fie incurajati, sa fie implicati, sa fie motivati de a ramane cetateni activi ai acestui stat. E nevoie de dezvoltat spiritul patriotic, dorinta de a ramane in RM si de a fi element activ al societatii, dar atunci cand vor fi asigurate elementele sus-mentionate.

Raman a fi optimist. Cred in viitorul RM, cred in tineri, cred in fapul ca in permanenta este o cale de mijloc, o cale ce duce spre bine, spre un bine ce ni-l dorim toti.
Si nu raman a fi doar pasiv cu aceste credinte, voi depune tot efortul, ma voi implica cu toate fortele pentru a schimba soarta tinerilor, soarta acestui stat.

Vreau zambetul pe fata tinerilor, vreau tineri feiriciti si satisfacuti de viata !!!

P.S.
Deseori repet fraza: ”Tinerii nu sunt doar viitorul acestui stat, ei sunt in primul rand prezentul”, spre marea mea bucurie, o aud deseori deja in limbajul unor politicieni, sper sa fie constientizata corect si la timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu