MOTTO

Viețile noastre se încheie în ziua în care ramânem tăcuți în privința lucrurilor care contează...

miercuri, 5 octombrie 2011

Dumitru Pulbere și ”candidatul de compromis”


În procesul de alegere a șefului statului abordarea  candidat de compromis” pare a fi una incorectă.
Desigur, în procesul de negocieri e nevoie de compromis pentru a atinge anumite rezultate acceptate de parți. În cazul propunerii la funcția de șef al statului pe ex-președintele Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, chiar nu e niciun compromis, atât din partea PCRM-ului cât și a PLDM-ului, mai degrabă această acțiune ar fi cotată ca o alianță neformală dintre aceste două partide, care tot mai des au puncte tangențiale în declarațiile politice din ultimul timp.
Reamintesc, actuala Guvernare  are un nume, AIE, are și un statut de constituire. În cazul când anumite puncte din acest statut nu sunt respectate de un membru al AIE, acest fapt poate fi cotat ca unul de abandonare a alianței.
Un alt punct important în acest proces este însăși abordarea propusă de PCRM, un ”candidat neutru”, sau și mai mult, un ”candidat apolitic”. E o parte a populismului PCRM, un candidat la funcția de președinte nu poate fi unul apolitic, odată ce funcția este una politică, chiar e paradoxal că unii experți mai operează cu noțiunea. Și mai mult, orice candidat propus la funcția de președinte, în  orice moment poate ieși într-o conferință de presă prin care-și anunță aderarea la un partid sau altul.
O altă întrebare iese în evidență chiar din însăși acțiunea negocierilor bilaterale PLDM-PCRM și respectiv soluția propusă de aceste formațiuni, de fapt aceasta acțiune poate fi cotată drept ”cârdășie” și abandonarea anumitor responsabilități asumate în electorală și în procesul de creare AIE.
De acord, AIE trebuie să negocieze cu opoziția pentru găsirea unei soluții, reiterez ”soluții de compromis”, dar nu unei ”candidaturi de compromis”. Interesul AIE să implementeze punctele stabilite în statut, să asigure o bună guvernare și desigur să implementeze acele reforme necesare cu adevărat pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Pentru implementarea acestor puncte e nevoie de stabilitate politică, e nevoie de alegerea șefului statului. Și iarăși paradoxal, funcția de președinte a Republicii Moldova nu prevede competențe exclusive, problema e creată artificial de anumite formațiuni politice, nu e mai mult de un subiectivism devenit cu timpul problemă politică.
Așa deci, puțin probabil că Dumitru Pulbere ar avea șanse să ajungă președintele RM, în acest sens ar trebui destrămarea AIE și reorganizarea actualei structuri de guvernare.

Ca răspuns la:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu